Zo herkent Marriott International tekenen van mensenhandel

Marriott International heeft aangekondigd dat het met succes 500.000 hotelmedewerkers heeft opgeleid om de tekenen van mensenhandel in hun hotels te herkennen en te weten hoe te reageren als ze dit opmerken. Dit benadrukt een keerpunt in de wereldwijde strijd tegen deze multinationale misdaad.

“Mensenhandel is een afschuwelijke vorm van moderne slavernij die miljoenen mensen over de hele wereld gevangen houdt,” aldus Arne Sorenson, President en Chief Executive Officer van Marriott International. “Door ons wereldwijde personeelsbestand te trainen en in staat te stellen om het te melden als ze iets opvalt, komen we niet alleen op voor de meest kwetsbaren in de samenleving, maar beschermen we ook onze medewerkers en gasten en leven we een belangrijke bedrijfswaarde na: het dienen van onze wereld.”

Als mede-ondertekenaar van de ECPAT-code zet Marriott International zich in om het hotelpersoneel bewust te maken van de indicatoren voor gedwongen commerciële seksuele uitbuiting en dwangarbeid. Marriott is trots om de krachten te bundelen met mensenrechtenpartners om de End It Movement te steunen in de strijd tegen mensenhandel wereldwijd.

 

 

“Hotels kunnen helaas ongewild trefpunten zijn voor deze gewetenloze misdaad – en als globaal hotelbedrijf dat om de rechten van de mens geeft, zijn wij er trots op om hotelmedewerkers binnen het Marriott-systeem op te leiden om de tekenen te herkennen”, aldus Dr. David Rodriguez, Chief Global Human Resources Officer, Marriott International. “Er is geen gemakkelijke oplossing beschikbaar, maar de strijd tegen de moderne slavernij begint met bewustwording. We hebben nu een aanzienlijk aantal mensen dat verdacht gedrag kan herkennen en melden aan het management en, in sommige gevallen, aan de handhavende instanties.”

Training heeft geresulteerd in reddingsacties

Sinds de start van het programma heeft de training van Marriott er direct toe geleid dat jonge mensen uit gevaarlijke situaties zijn gehaald.

Om het trainingsprogramma omtrent het bewustzijn van mensenhandel te ontwikkelen en te testen, heeft Marriott bijna een jaar lang samengewerkt met ECPAT-USA en Polaris – twee toonaangevende non-profitorganisaties die gespecialiseerd zijn in de bestrijding van mensenhandel. Het bedrijf zorgde ervoor dat het programma vanuit het Engels vertaald werd in 16 andere talen, waaronder Frans, Duits, Italiaans, Pools, Portugees, Russisch, Spaans en Turks. Ook zorgde Marriott ervoor dat de training zowel online als klassikaal kon worden gevolgd, zodat het in de 130 landen en regio’s waar Marriott actief is toegankelijk is en begrepen kan worden. De instructie is ook uitgesplitst naar functie, omdat de tekenen die een baliemedewerker opvangt kunnen verschillen van de tekenen die een kamermeisje of barman ziet.

De International Labour Organization schat dat wereldwijd meer dan 40 miljoen mensen onderworpen zijn aan mensenhandel – en UNICEF schat dat ongeveer 25 procent van de mensenhandel wereldwijd kinderen betreft.

 

 

De training benadrukt dat de aanwezigheid van één enkele indicator niet gelijk hoeft te staan met mensenhandel, maar dat hotelpersoneel verdachte activiteiten, samen met de combinatie van indicatoren, moet melden aan het management. Enkele voorbeelden van de zichtbare en verborgen waarschuwingstekenen die Marriott deelt met zijn hotelpersoneel:

  • Gasten met minimale bagage en kleding
  • Meerdere mannen die één voor één naar een gastenkamer worden begeleid
  • Personen die niet vrijuit kunnen spreken of gedesoriënteerd lijken
  • Gasten die aandringen op weinig tot geen schoonmaak

“In een hotel zullen onze mensen niet noodzakelijkerwijs een mensenhandelaar zien die een slachtoffer zichtbaar in bedwang houdt; ze zien een scenario dat veel genuanceerder en moeilijker op te sporen is als je niet weet waar je naar moet kijken,” zei Rodriguez. “Daarom is het zo belangrijk om medewerkers te helpen de tekenen van seksuele uitbuiting en dwangarbeid te herkennen. Deze kennis geeft onze medewerkers het vertrouwen dat ze iets kunnen doen om te helpen, wat nu al een belangrijke impact heeft binnen onze hotels.”

Courtyard by Marriott Pilsen

Courtyard by Marriott Pilsen


Door de training van Marriott leren hotelmedewerkers te observeren, notities te maken van wat ze zich herinneren en hun vermoedens te melden aan een manager, die vervolgens contact kan opnemen met de politie. Politiefunctionarissen zeggen dat deze training voor hen helpt om de veiligheid in hun gemeenschap te verhogen, omdat de grotere bewustwording kan leiden tot meer alertheid zowel binnen als buiten de muren van een hotel.

 

 

De training heeft een impact die veel verder reikt dan het personeelsbestand van Marriott International.Hotelgasten kunnen ook leren de tekenen te herkennen. Gasten die vermoeden dat er sprake is van mensenhandel of misbruik mogen het kind of de volwassene niet confronteren, maar moeten het management of de beveiliging van het hotel waarschuwen, contact opnemen met lokale wetshandhavingsinstanties en/of hun lokale noodnummer bellen bij noodsituaties.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.