Kossmann dejong ontwerpt tentoonstelling over bedevaart naar Mekka

Voor bijna een kwart van de wereldbevolking is Mekka de plek waar je ten minste een keer in je leven geweest moet zijn. Jaarlijks nemen miljoenen moslims deel aan de hadj, de belangrijkste islamitische bedevaart naar Mekka, waaronder duizenden Nederlanders. Wat trekt de pelgrims? Welk verlangen drijft hen? Welke indrukken en ervaringen doen zij op, onderweg, ter plekke en na terugkomst?

Verlangen naar Mekka, Rijksmuseum Volkenkunde, Leiden

Aan de hand van persoonlijke verhalen van Nederlandse pelgrims neemt deze tentoonstelling de bezoeker mee naar Mekka. Schitterende voorwerpen en indringende reportages geven een veelzijdig beeld van deze religieuze en spirituele reis.

 

 

In de tentoonstelling zijn meer dan 300 aansprekende stukken bijeengebracht uit verschillende islamitische kunstcollecties, waaronder de collectie van het Tropenmuseum en het British Museum.

 

 

Met een VR-bril kan de bezoeker ervaren hoe het is om in Mekka te zijn. Daarnaast zijn er foto’s te zien van 19e-eeuwse pelgrims en fragmenten van de eerste documentaire over de hadj uit 1928, die gemaakt zijn door een Nederlander.

Nieuw ontwerp

De tentoonstelling was eerder te zien in het British Museum in Londen en het Museum Volkenkunde in Leiden. Voor het Tropenmuseum is ‘Verlangen naar Mekka’ opnieuw ontworpen door Kossmann.dejong: een voorbeeld van een duurzame, flexibele vorm van tentoonstellingsontwerp.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.