Kostuumshow De Moeder De Vrouw op 23 februari in KINK

Op zaterdag 23 februari presenteert het Drents Museum de kostuumshow De Moeder De Vrouw bij de gelijknamige tentoonstelling in KINK in De Nieuwe Kolk. In de Kostuumshow tonen verschillende modellen in modebeelden de ontwikkeling van de vrouw tussen 1885 tot heden. De organisatie is in handen van Stichting Oud-Oranje. De kostuumshow is gratis te bezoeken om 13.00, 14.00 en 15.00 uur.

Beperkte bewegingsvrijheid van de vrouw

De kostuumshow start met het modebeeld van 1885. Kenbaar voor deze tijd zijn hooggesloten japonnen met strakke mouwen. Rond 1900 is de vrouw nog beperkt in haar vrijheid wordt het modebeeld versterkt door korsetten. Een aantal van de kostuums is gekoppeld aan de kunstwerken die in de tentoonstelling te zien zijn.

 

 

Opkomst feminisme

Met de opkomst van de eerste vrouwenbeweging en de feministische golf verandert het modebeeld en stappen vrouwen letterlijk uit het korset. Na 1945 komt er verandering in het modebeeld door de wederopbouw, maar ook door het gedrag van modeontwerpers gedurende de oorlog. Eind vijftiger jaren en in de jaren zestig en zeventig zien we de opkomst van het feminisme in een sterk veranderende samenleving. Dit heeft gevolgen voor de diversiteit in het modebeeld. Hoeden worden minder gedragen en de vrouw draagt meer oog make-up.

 

 

Balans tussen toen en nu

In de jaren 80 verandert het modebeeld opnieuw, mede door massaproductie en merkkleding waarvoor reclame wordt gemaakt. De vrouw krijgt een stoerdere uitstraling door schoudervulling in de kleding. In de jaren negentig is er een korte comeback van het modebeeld uit de jaren zeventig met de korte en strakke kleding. In de jaren daarna krijgt de kleding meer kleur en wordt het modebeeld versterkt met accessoires.

Tentoonstelling De Moeder De Vrouw in KINK

KINK is een tentoonstellingsruimte in de Nieuwe Kolk. Geïnspireerd op het Boekenweekthema 2019 ’de moeder – de vrouw’ toont het Drents Museum meer dan vijftig werken die de rollen van de vrouw weergeven. Schilderijen, tekeningen, grafiek en nieuwe media een beeld van hoe de rollen van vrouwen in de periode 1885 tot 2014 zijn veranderd. Het getoonde werk komt uit eigen collectie en is aangevuld met bruiklenen. Deze tentoonstelling is gratis te bezoeken tot en met 13 april 2019. KINK is geopend van dinsdag tot en met zaterdag tussen 11.00 en 17.00 uur Adres: Weiersstraat 1, Assen. KINK bevindt zich op vijf minuten loopafstand van het Drents Museum.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.