Oude kerk breidt uit met ruimtelijke muziek

Na 5 jaar restauratie is het wereldberoemde stadsorgel van de Oude Kerk in mei klaar om bespeeld te worden. Philip Glass neemt dit zogenaamde Vater-Müller orgel op 11 mei officieel in gebruik. Componist en musicus Nicolàs Jaar creëerde afgelopen maanden een nieuwe compositie met gebruik van beide orgels van de Oude Kerk.

Benefietdiner

Tijdens het benefietdiner Playing The Cathedral treden beide grootheden in de muziek op, om geld in te zamelen voor een nieuw muziekfonds voor de Oude Kerk.Ter gelegenheid van de ingebruikname van het orgel en de uitvoering van de eerste compositie vindt op 11 mei 2019 een historisch benefietdiner plaats. De opbrengst van dit concertante diner gaat naar een nieuw fonds dat jonge, talentvolle musici de mogelijkheid biedt om nieuw werk te maken met het orgel, met de bijzondere akoestiek, en andere instrumenten en klankbronnen van de Oude Kerk. Het resultaat is een nieuwe concertreeks, waarmee de Oude Kerk weer een belangrijke rol gaat spelen als muziekpodium. De partituren gaan deel uitmaken van de collectie Oude Kerk en zullen wereldwijd weerklank vinden.Via de website Playingthecathedral.org kunnen rechtstreeks tafels worden gereserveerd.

Loterij

Om dit historische moment voor iedereen toegankelijk te maken, is een ‘loterij’ in het leven geroepen. Door tussen 11 februari en 22 februari een lot te kopen maak je kans op een plek aan een van de 100 tafels. Inschrijven kan via de website oudekerk.nlDeze uitnodiging geldt voor alle Amsterdammers, muziekliefhebbers en geïnteresseerden en wordt aangeboden door een groot aantal bedrijven die zijn gevestigd in Amsterdam.

 

 

Ruimtelijke muziek

De roep om meer muziek in de Oude Kerk klonk al lang voor de restauratie van het Vater-Müllerorgel. Met de voltooiing van deze immense restauratie is het tijd om die ambitie te verwezenlijken. Tijd om de Oude Kerk, als eigentijds muzikaal bedevaartsoord, met stip te herplaatsen op de muzikale kaart van Noord-Europa. Middels een benefietdiner wordt een nieuw muziekfonds in het leven geroepen dat de komende 5 jaar de muziek in de Oude Kerk garandeert. Unieke kenmerken van deze muzikale toekomst zijn het gebruik van de ruimte zelf en de afstemming, in samenwerking met musici, van klank en muziek op deze ruimte. Hiermee wordt opnieuw inhoud gegeven aan ‘spatial music’ – ruimtelijke muziek. Al in de 16de eeuw klonk er ruimtelijke muziek in de Oude Kerk. Het was Jan Pieterszoon Sweelinck, Nederlands grootste klassieke componist, die de eerste openbare concertserie in Noord-Europa startte. De programmering met hedendaagse kunst wordt hiermee op een artistiek eenduidige wijze uitgebreid, vertrekkend vanuit de architectuur. De concerten zijn eenmalige ervaringen, niet reproduceerbaar.

Oude Kerk

In korte tijd groeide de Oude Kerk uit tot een ambitieuze opdrachtgever van internationale kunstenaars waaronder Tony Oursler, Taturo Atzu, Germaine Kruip, Marinus Boezem, Sarah van Sonsbeeck, Christian Boltanski, Giorgio Andreotta Calò en Janet Cardiff & George Bures Miller. Het resultaat: uitzonderlijke projecten met een bijzondere relatie tot het erfgoed – van radicale ingrepen tot respectvol eerbetoon. In 2019 wordt aan de hedendaagse kunst ook geluidskunst en muziek toegevoegd, en ontstaat een nieuwe lijn in de programmering. Curator muziek en organist-titulair, Jacob Lekkerkerker tekent voor de ontwikkeling van de ‘spatial music’ in de Oude Kerk, waarbij jonge talentvolle musici, geluidskunstenaars en componisten worden uitgenodigd om naast bijzondere interpretaties van werken uit de muziekgeschiedenis ook nieuw werk te maken dat tussen de eeuwenoude muren resoneert.

 

 

Directeur Jacqueline Grandjean: ‘Met Playing The Cathedral verandert de Oude Kerk nu ook in een muziektempel. Met ruimtelijke muziek breiden we het programma met hedendaagse kunst op eenduidige wijze uit, vertrekkend vanuit de ruimte en in opdracht aan kunstenaars én musici’.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

 

Comments are closed.