Maak Monet Mooier!

Gemeentemuseum Den Haag start publiekscampagne restauratie Blauweregen. Er zijn niet veel schilders zó geliefd als Claude Monet (1840-1926) en toch is zijn werk zelden in Nederland te zien. Op 12 oktober opent Gemeentemuseum Den Haag de tentoonstelling Monet. De tuinen met veertig internationale topstukken.

Een van de meest expressieve schilderijen die Monet ooit maakte

Monet was zo’n tachtig jaar toen hij het schilderde in zijn tuinen in Giverny. Hij maakte in zijn leven slechts zeven schilderijen met blauweregen als onderwerp. Om ervoor te zorgen dat de volgende generaties dit bijzonder mooie doek kunnen blijven bewonderen, voert het Gemeentemuseum een uitvoerige restauratie uit. De eerste bevindingen roepen al zoveel vragen op dat verder onderzoek nodig is.

 

 

Blauweregen bevindt zich momenteel in het restauratieatelier van het museum. Restaurator Ruth Hoppe is begonnen met het verwijderen van de vernislaag. Dit is nodig om het werk op te frissen en het terug te brengen in originele staat. Monet verniste zijn late werk niet. Nu een deel van het vernis verwijderd is, krijgt het schilderij al meer kleur en diepte. Restaurator Ruth Hoppe: “Bij oude meesters is dat net andersom; daar is het de vernislaag die juist extra diepte geeft.”

Oude beschadigingen

Tijdens het verwijderen van de vernislaag komen aan één kant van het schilderij bruine en grijze plekken tevoorschijn. Waarschijnlijk zijn dit oude beschadigingen die zijn weggewerkt. Restaurator Ruth Hoppe zal de komende tijd in nauwe samenwerking met internationale experts deze plekken verder onderzoeken en proberen te verwijderen. Hoppe: “Ik ben benieuwd wat er onder vandaan komt.”

Om de gehele restauratie te kunnen realiseren en het publiek deelgenoot te maken van dit grootschalige project, start het museum op 5 februari de grote publiekscampagne Maak Monet Mooier! Iedereen kan meedoen en elke bijdrage is welkom. Wie doneert wordt nauw betrokken bij Monet. De tuinen.

 

 

Hoe bijzonder is het om straks voor dit topstuk te staan, wetende dat je eraan hebt bijgedragen dat generaties na jou er nog van kunnen blijven genieten.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.