5x inspiratie voor een detour-vakantie

Het is een van de reistrends van 2019: de detour-vakantie. We gaan weg van de massa, aldus trendwatcher Tessa aan de Stegge, als antwoord op over-tourism. En er zijn al talloze toffe reis-initiatieven die een trip off the beaten track aanbieden.

In 2019 gaan we op detour-vakantie om de massa van internationale toeristen te ontlopen. Dat stelt trendwatcher Tessa aan de Stegge in haar trendpresentatie tijdens de Vakantiebeurs deze maand. Als alternatief voor de toeristische trekpleisters gaan we zoeken naar de ‘second best plekken’ die we wél voor onszelf hebben, zo is te lezen in haar trendonderzoek.

Waarom de detour-vakantie?

De detour-vakantie is een reactie op het groeiend massatoerisme, met overvolle steden en stranden en urenlange wachttijden voor hoogtepunten. Bovendien is al die drukte niet alleen vervelend voor de reiziger, maar ook voor de lokale bevolking en de natuur. Daarom verlaten we voortaan liever de gebaande paden, en gaan op zoek naar een rustige bestemming die niet populair is bij het grote publiek. We gaan de highlights omzeilen. Leuker voor de reiziger, de inwoners en minder belastend voor het milieu.

 

 

Voorbeelden van detour-vakanties

De detour-vakantie is aangemerkt als reistrend voor 2019, maar er zijn al verschillende reisorganisaties en andere initiatieven die een detour-vakantie mogelijk maken. Ze noemden het alleen nog niet zo! Houd deze voorlopers in de gaten:

2 glimpse

Dat je voor een detour-vakantie niet de halve wereld over hoeft, weet Amber van den Putte. Van den Putte lancere in december 2017 het platform 2 glimpse, waarop je in contact kunt komen met ‘locals’. Zo kun je op reis afspreken met een lokale inwoner, om op die manier het ‘echte’ leven te ervaren. Dat is pas cultuur snuiven! Volgens Van den Putte kunnen mensen uit verschillende culturen zoveel van elkaar leren. Het dagelijks leven van de een is een bijzondere beleving voor de ander. En die verschillen zijn zelfs tussen Europese landen al te merken. Scheelt je weer een dure en vervuilende vlucht. Of haal de vakantie naar je toe en meld je zelf aan als host.

 

 

Better Places

Reisorganisatie Better Places is gespecialiseerd in individuele verre reizen op maat en brengt je rechtstreeks in contact met reisexperts over de hele wereld. De lokale reisexperts kennen hun land door en door en laten je graag de minder bekende plekken van een land zien. Zo wordt je rondreis op maat echt bijzonder. Maak een detour-vakantie met Better Places door bijvoorbeeld buiten het hoogseizoen op reis te gaan. Zo ontloop je de massa en zorg je ervoor dat de economie ter plaatse het hele jaar door blijft lopen. Ook stimuleert deze reisorganisatie reizigers om de trein te pakken in plaats van een binnenlandse vlucht. Beter voor het milieu en de ultieme detour!

National Geographic Expeditions

Een echt unieke reis maken? Ga mee met de experts van National Geographic! De kleinschalige, exclusieve groepsreizen worden begeleid door experts van National Geographic, zoals wetenschappers, onderzoekers en fotografen. Reizigers hebben de kans om tijdens hun reis onderzoeksprojecten te bezoeken die exclusief toegankelijk zijn. Meer off the beaten track wordt het niet! De National Geographic Expeditions zijn te boeken via de officiële Nederlandse partner en reisorganisatie Avila Reizen.

Go Spain

Go Spain, een camperverhuurbedrijf in Zuid-Spanje met twee Nederlandse eigenaren, probeert hun klanten échte hidden gems mee te geven, die bij wijze van spreken pas door de vorige klant zijn ontdekt. “Go Spain biedt echt een ervaring, niet puur een camper. Die kan je overal krijgen tegenwoordig”, aldus mede-eigenaar Bart de Vries. Volgens De Vries is Zuid-Spanje ideaal voor een detour-vakantie. “Naast het klimaat en de faciliteiten die deze regio biedt is het er ook prachtig, historisch en authentiek. Je kunt hier echt nog op avontuur!”

Via Ella

Het nieuwe online reisplatform Via Ella helpt 60-plussers met vinden en plannen van een reis. Oprichter Valborg Altes Korthals wist al langer dat deze doelgroep andere behoeften heeft dan ‘de massa’. Uit onderzoek van Via Ella onder reizigers van 60 jaar en ouder blijkt dat circa 62% van de respondenten zichzelf niet herkent in de gemiddelde reisbeschrijving. De 60-plusser wil wat anders dan een standaard all-inclusive vakantie of groepsreis met touringcar. Circa 86% zoekt liever naar onbekende plekken dan de toeristische trekpleisters te bezoeken en 70% wil graag nieuwe dingen uitproberen op vakantie. Reizigers die bij Via Ella een reisaanvraag doen krijgen daarom altijd een reis met een bijzonder tintje.

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.