Dit is waarom topatleten uitkijken naar Egmond weekend

Tijdens de persconferentie in Hotel Golfzang in Egmond aan Zee werd vandaag vooruitgeblikt op de 21e AGU Egmond-Pier-Egmond en de 47e NN Egmond Halve Marathon. Lars Boom en Laurens ten Dam vertelden hoe zij er voor staan voor AGU Egmond-Pier-Egmond. Michel Butter heeft zin in zijn eerste race van 2019: de NN Egmond Halve Marathon.

Voor komend weekend zullen de weersomstandigheden weer een belangrijke rol spelen voor de duizenden fietsers en hardlopers. Er wordt flink wat wind voorspeld. Op zaterdag windkracht 6 westenwind en zondag waait het wat harder windkracht 7 noordwest en is het iets natter. Alle ingrediënten voor twee heroïsche en speciale edities.

AGU Egmond-Pier-Egmond

Als eerste werd vooruitgekeken naar de strandrace op zaterdag, waar 3.500 deelnemers van start gaan. Lars Boom start voor het eerst in zijn Europese trui als kersverse Europese kampioen strandrijden. De oud-wereldkampioen veldrijden is één van de favorieten. “Ik wil de trui graag laten zien en daarom ben ik hier ook.” Boom zal straks het strand op gaan om het parcours te verkennen. “De strandafgangen zullen erg belangrijk zijn voor de finale. Er is een sterk deelnemersveld en het strand is nooit makkelijk. Ik moet heel hard rijden wil ik deze koers winnen.”

Voor de in Alkmaar woonachtige Laurens ten Dam is AGU Egmond-Pier-Egmond bijna een thuiswedstrijd. Hij is al op het strand geweest. “Het lijkt wel een racebaan.” Over zijn kansen is hij duidelijk. “Ik ben niet één van de favorieten.” Morgen starten ook Timothy Dupont (winnaar 2016) en Sebastian Langeveld (winnaar 2009 en 2014). Maar er kan ook een oersterke strandspecialist winnen zoals Bram Imming of Jasper Ockeloen.

Bij de vrouwen wordt er strijd verwacht tussen Nina Kessler (winnares 2018) en Rozanne Slik (nummer 2 van 2018).

 

Lees ook dit artikel: Detoxen na de feesten?

 

NN Egmond Halve Marathon

Een dag later klinkt het startschot van de NN Egmond Halve Marathon, waar bijna 18.000 deelnemers aan meedoen. Er is een prachtig veld samengesteld met internationale en nationale toppers. Michel Butter kijkt uit naar zondag. “Ik ben al 10 keer in de top 10 geëindigd, dat zal ook nu een doel zijn. En als eerste Nederlander eindigen is ook een doel op zich. Het is fantastisch dat we over Camping Bakkum lopen, vlakbij mijn huis, met een juichzone. Dan wil ik er hier ook bij zitten.” Over de omstandigheden zegt hij het volgende: “Ik kom uit de buurt en ik ken het strand goed. Met de wind in de rug zal het een snelle wedstrijd worden, van mij mag de wind meer uit het westen komen. Butter sloot af met een goede tip voor de vele recreatieve lopers: “Deel de race goed in: bij Camping Bakkum begint het pas. Hopelijk dan met zijwind naar huis.”

Naast Butter staan er nog meer Nederlandse toppers aan de start, zoals Khalid Choukoud, Ronald Schröer en Edwin de Vries. Voor de overwinning maken Gideon Kipketer en Ayele Abshero de meeste kans. Voor de winst bij de vrouwen is de Keniaanse Jackline Chepngeno de grootste kanshebster.

Hoofdsponsor NN heeft een aantal leuke elementen toegevoegd aan het evenement. Zo is er een juichmoment, waarbij je na de finish op de foto kunt met je tijd, er is een pacing team en tot slot is er de Smart medal, waarbij je na afloop jouw persoonlijke verhaal kunt zien.

 

 

Live te volgen

De NN Egmond Halve Marathon is zondag van 12.00 tot 14.30 uur op televisie live te volgen via NH Sport. NH Sport zendt op zaterdag een samenvatting van de strandrace uit. Beide evenementen zijn op de radio live te volgen via Radio 80. Op zondagavond is tevens een samenvatting van de NN Egmond Halve Marathon (wedstrijd) te zien bij NOS Studio Sport.

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.