Zo kom je dichter bij het werk van Cardiff & Miller

De Oude Kerk brengt haar bezoekers in 2019 nog dichter bij het werk van Cardiff en Miller. Zij doet dit met een speciaal publieksprogramma. Onderdeel van dit programma zijn de ochtendconcerten Silence, de verdiepende vrijdagavonden Come Closer en een podcastreeks over het ontstaan van de installatie.

Verdiepende vrijdagavonden

Op vier speciaal voor deze gelegenheid gecureerde vrijdagavonden verkennen we de akoestische kwaliteiten van de Oude Kerk. Come Closer is gecureerd door Radna Rumping.
Prijs: toegangsticket + €3

Vrijdag 18 januari 2019, 18–19 uur
Come Closer: Jo Kali
Tijdens de interactieve workshop deep listening van Jo Kali leer je hoe intens de ervaring van luisteren kan zijn.

Vrijdag 22 februari 2019, 18–19 uur
Come Closer: Ivan Cheng en Kristoffer Zeiner
Kunstenaar Ivan Cheng ontwikkelde in samenwerking met Kristoffer Zeiner een nieuwe performance, geïnspireerd op The Instrument of Troubled Dreams als een apparaat dat spectrum, locatie en chronologie desoriënteert.

Vrijdag 15 maart 2019, 18–19 uur
Come Closer: Matthew Day
Choreograaf Matthew Day ontwikkelde een site-specifieke choreografie voor een ensemble van dansers met de titel Figures for Landscapes. Na een eerste editie van het werk in de rozentuin van het Vondelpark in 2018, gaat deze choreografie in het hoogkoor van de Oude Kerk een verbinding aan met het geluidswerk van Cardiff & Miller.

Vrijdag 12 april 2019, 18–19 uur
Come Closer: Compilatie
In een compilatie van voorgaande onderzoeken komt deze Come Closer -avond tot een verheffend slotakkoord, waarin opnieuw geluid de boventoon voert.

 

 

Vroege-ochtend-concerten

Reeds 400 jaar klinken er concerten in de Oude Kerk, meestal met muziek in ‘gesloten’ delen: de hermetisch contrapunt bij koormuziek van Sweelinck of een muur van orgelgeluid in grootse Bachwerken. The Instrument of Troubled Dreams van Cardiff & Miller breekt het musiceren en luisteren open en creëert nieuwe ruimten: klank als tegenwicht van stilte. De Silence concerten tijdens de tentoonstelling van The Instrument of Troubled Dreams sluiten hierbij aan. De twee concerten begin 2019 zijn groots en ruimtelijk opgezet vanuit de hele kerkruimte. Het laatste concert is klein en intiem van opzet, in het hoogkoor van de kerk. Silence klinkt elke eerste vrijdagochtend van de maand tussen 8 en 9 uur en wordt gecureerd door Jacob Lekkerkerker.

Silence klinkt in de vroege ochtend van de volgende dagen: 1 februari 2019, 1 maart 2019 en 5 april 2019.
Steeds van 8 tot 9 uur.
Prijs: toegangsticket + €3

 

 

Première Oude Kerk podcast

In de gloednieuwe podcastreeks die op 21 december in première gaat vertellen Cardiff en Miller meer over het ontstaan van de installatie The Instrument of Troubled Dreams.Hoe ondergingen zij de monumentale ruimte van de Oude Kerk? Waar komt hun fascinatie voor de mellotron vandaan? Hoe selecteerden zij de geluiden voor The Instrument of Troubled Dreams? In de eerste serie van drie afleveringen neemt radiomaakster Tjitske Mussche je mee in het denken en luisteren van de kunstenaars.

Elke aflevering duurt 5 minuten. De lancering van de eerste aflevering valt op 21 december 2018, de lancering van de tweede op 28 december 2018 en de lancering van de laatste op 4 januari 2019. De podcasts zijn te beluisteren via Oudekerk.nl en worden in januari 2019 uitgezonden tijdens Nooit Meer Slapen – VPRO op Radio 1.

The Instrument of Troubled Dreams

In het hoogkoor van de Oude Kerk kun je, met zicht op de lichtinval vanuit het oosten, een zogenaamde mellotron bespelen. Deze voorloper van de sampler uit de jaren tachtig is door de kunstenaars omgebouwd tot een surround-geluidsinstallatie waarbij 28 speakers de ruimte opnieuw vormgeven. Het is The Instrument of Troubled Dreams, die je overspoelt met een zee van geluiden. Het instrument heeft 72 toetsen, elke toets is geprogrammeerd om een ​​ander geluidseffect, vocaal nummer of muzikaal gedeelte af te spelen. Meer informatie over het werk vind je op de website van de Oude Kerk.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.