Spectaculaire tentoonstellingen in het Rijksmuseum

Vernieuwend en provocerend, Rembrandt zette in de Gouden Eeuw de kunstwereld op z’n kop. Ter viering van 350 jaar Rembrandt presenteert het Rijksmuseum een aantal Rembrandt-tentoonstellingen en een jaar vol evenementen in het teken van de grote meester.

Alle Rembrandts

Ter gelegenheid van zijn 350ste sterfjaar in 2019 presenteert het Rijksmuseum voor het eerst in de geschiedenis een overzichtstentoonstelling van alle schilderijen, prenten en etsen van Rembrandt uit eigen collectie. Het is een unicum, gezien de kwetsbaarheid van de tekeningen en etsen, dat de hele collectie samen wordt getoond. De tentoonstelling Alle Rembrandts geeft een weergaloos beeld van Rembrandt als kunstenaar, als mens, als verhalenverteller en laat zien hoe vernieuwend hij was. De tentoonstelling Alle Rembrandts wordt mede mogelijk gemaakt door het Blockbusterfonds, ING en de Patronen van het Rijksmuseum.

Lang Leve Rembrandt

Het Rijksmuseum nodigt iedereen uit om mee te doen aan een grootse zomertentoonstelling in het Rijksmuseum. Inspiratie voor deze tentoonstelling is Rembrandt. Iedereen van amateur tot professionele kunstenaar en van jong tot oud kan in 2019 een kunstwerk inzenden. Het Rijksmuseum hoopt honderden kunstwerken te kunnen tonen onder de titel Lang Leve Rembrandt.

 

 

Restauratie van De Nachtwacht

Het Rijksmuseum start in juli 2019 met het grootste onderzoek ooit naar De Nachtwacht van Rembrandt. Dit zal plaatsvinden voor het oog van het publiek in de Nachtwachtzaal van het Rijksmuseum. Om De Nachtwacht wordt een ruimte geplaatst van bijzonder helder glas. Hierdoor is het restauratieproces voor iedereen op de voet te volgen en blijft De Nachtwacht permanent zichtbaar.

Dankzij bijdragen van het Ministerie Onderwijs, Cultuur & Wetenschap, de gemeente Amsterdam, founder Philips en hoofdsponsoren ING, de BankGiro Loterij en KPN kunnen jaarlijks ruim 2 miljoen mensen het Rijksmuseum en De Nachtwacht bezoeken. Het onderzoek en de restauratie naar De Nachtwacht wordt mede mogelijk gemaakt door The Bennink Foundation, PACCAR Foundation, Stichting Thurkowfonds en particuliere schenkers.

Rembrandt-Velázquez

In het najaar van 2019 presenteert het Rijksmuseum Rembrandt-Velázquez. Een tentoonstelling met topstukken van dé grote meesters uit de 17de eeuw uit Nederland en Spanje. Schilderijen van Velázquez, Rembrandt, Murillo, Vermeer, Zurbarán, Hals en Ribera komen voor het eerst samen dankzij de unieke samenwerking tussen het Museo del Prado in Madrid en het Rijksmuseum. Rembrandt-Velázquez gaat vooral over schoonheid, emotie, religie en realisme, waarbij de Spaanse en Nederlandse meesterwerken in paren worden gepresenteerd en zo met elkaar in dialoog gaan.

De tentoonstelling Rembrandt-Velázquez wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting Ammodo, Rijksmuseum International Circle en Holland America Line.

Iedereen Fotografeert

Dankzij de introductie van kleine, handzame camera’s, waarvan de Kodak de bekendste is, kwam fotografie aan het einde van de negentiende eeuw binnen het bereik van steeds meer mensen. Aan de hand van 130 foto’s, foto-albums en camera’s wordt de opkomst van amateurfotografie in Nederland getoond.

De publicatie Everyone a Photographer. The Rise of Amateur Photography in the Netherlands, 1880-1910 is mogelijk gemaakt door Familie Van Heel Fonds/Rijksmuseum Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds/Wertheimer Fonds en Marque Joosten & Eduard Planting Fonds/Rijksmuseum Fonds.

Louise Bourgeois in de Rijksmuseumtuinen

In de zomer van 2019 brengt het Rijksmuseum, voor het eerst in Nederland, een selectie van monumentale openluchtsculpturen van Louise Bourgeois samen. De Frans-Amerikaanse kunstenares Louise Bourgeois (1911-2010) werd wereldberoemd met haar monumentale sculpturen van spinnen. Wandelend door de Rijksmuseumtuinen maken bezoekers een reis langs de thema’s die zo kenmerkend zijn voor het werk van Bourgeois. Meer dan een halve eeuw werk wordt getoond, van de aangrijpende The Blind Leading the Blind uit 1947-49 tot de spectaculaire Spider uit 1996.

 

 

De tentoonstelling Louise Bourgeois in de Rijksmuseumtuinen wordt mede mogelijk gemaakt door PON en de Rijksclub.

Erwin Olaf

Ter gelegenheid van zijn zestigste verjaardag presenteert fotograaf Erwin Olaf samen met Taco Dibbits, hoofddirecteur Rijksmuseum, een selectie iconische foto’s. Olaf is geïnspireerd door de oude meesters. In de tentoonstelling worden tien foto’s gecombineerd met tien schilderijen uit de collectie van het Rijksmuseum. Olaf slaat moeiteloos de brug tussen de 17de eeuw en zijn eigen tijd: iedere kunstenaar staat voor dezelfde opgaven en werkt met dezelfde middelen: licht, expressie, stofuitdrukking.

De verwerving van de collectie van Erwin Olaf is mogelijk gemaakt dankzij de deelnemers van de BankGiro Loterij.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.