Dit nieuwe pronkstuk is de trekker voor het twaalfdaags kerstevenement

Museum Klok & Peel in Asten heeft een nieuw pronkstuk cadeau gekregen: een kerststalletje annex kerstgroep, gesneden uit zogenaamde ‘witte turf’, die zo’n tweeduizend jaar geleden is gevormd, ofwel in de tijd dat Jezus-Christus werd geboren. De witte turfbrokken waaruit de kerststal is gemaakt komen uit noord-Duitsland, uit de Esterweger groeve in de deelstaat Nedersaksen.

Daar werden ze gewonnen door de firma Griendtsveen AG, het verveningsbedrijf dat vroeger ook in de Groote Peel actief was. De kerststal is aan het museum geschonken door de familie Swinkels, die in Asten nog steeds de kost verdient met turfproducten. De kerststal is bescheiden van afmeting en aandoenlijk in zijn eenvoud. Ze omvat een stalletje, waarin vaag een kerstgroep te herkennen is en waarin os en ezel prominent aanwezig zijn. Een herkenbare koning met kameel completeert de groep.

 

 

Het meest bijzondere is natuurlijk dat het om een ‘kerststal uit Jezus’ tijd’ gaat. De datering leidt automatisch tot een educatief verhaal over veenvorming. Die vond in Noord-Europa plaats nà de laatste ijstijd, zo’n 10.000 jaar geleden. Door een temperatuurverhoging smolt de ijsmassa, stegen zeewaterspiegel en grondwaterstanden, en ontstonden op de ongelijke aardkorst poelen waarin het water verzuurde en het veen zich vormde. Dat proces leidde onder verschillende regimes tot verschillende soorten turf. In de oudste turflagen vergingen plantenresten méér dan in jongere turflagen. De oudste lagen werden daarom zwart van kleur; de jongere turflagen bleven grauw tot ‘wit’.

In Nedersaksen werd tussen ca. 5000 v. Chr. tot 500 v. Chr. zwarte turf gevormd. In de periode daarna – vanaf 500 v. Chr. – werd het weer kouder en vergingen planten moeilijker. Daardoor bleef die turf licht van kleur.

De kerststal uit ‘witte turf’ kon nergens beter terecht komen dan in het Museum Klok & Peel. Dat krijgt in de kersttijd veel volk over de vloer tijdens haar twaalfdaagse manifestatie ‘Museum in Wintersfeer’. De ‘kerststal uit Jezus’ tijd’ zal daar in de komende kersttijd dan ook zeker zorgvuldig worden geëxposeerd en een boel bekijks krijgen.

Treintjes

Tijdens de kerstdagen is er nog veel meer te doen in Museum Klok & Peel. Zo rijden er dankzij Modelspoorclub Oost Brabant miniatuur treintjes op vijf modelspoor emplacementen van regionale betekenis. Een voorbeeld is de nieuwe modelbaan ‘TURF’, die laat zien hoe er tussen ca. 1850 en 1940 werd turf gestoken in de Deurnese Peel. Ook de banen Triorama, Houthuizen, het (oude) station van Deurne en de Waterlift zijn in werking te zien. Kinderen mogen op enkele banen zelf de treinen besturen en voor de wat oudere jeugd is er een speurtocht en ook een rangeerbaan met opdrachten. Ook kunnen kinderen een machinistendiploma behalen.

 

 

Andere attracties: een wensboom om goede wensen achter te laten, leuke kerstspullen om de mooiste kerst-Selfie’s te maken, voorlezen, kerstkaarsjes maken etc. Tijdens Museum Klok & Peel in Wintersfeer is er ook muziek van o.a. het blokfluitensemle Misto en koor Aventurino. Het muziekprogramma staat op de website.
En natuurlijk zijn er de exposities en de gratis rondleidingen, dagelijks om 13:00 uur. De belangrijkste opstellingen dit jaar: De Klank van de Lage Landen, het indrukwekkende De Peel aan Zee en de imponerende Klokkenroof-expositie.

‘Museum Klok & Peel in Wintersfeer’; vanaf 26 december 2018 tot en met 6 januari 2019, dagelijks van 12.00 tot 17.00 uur; alleen op 1 januari gesloten. 31 december is het museum geopend tot 16.00. Het museumkaartje geldt als entreebewijs voor álle activiteiten.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.