Hoe oud kan een ster worden?

De lange, donkere avonden in de winter zijn ideaal om naar sterren te kijken. En als je maar lang genoeg naar de lucht kijkt, worden het er steeds meer. Maar wat zijn sterren eigenlijk? En hoe lang blijven ze aan de hemel staan? Zondag 16 december vertelt astrofysicus Anna Watts van de Universiteit van Amsterdam er alles over tijdens de maandelijkse Kinderlezing bij NEMO Science Museum.


Elke dag krijgt de aarde licht van de zon; ‘onze’ ster. En elke nacht zijn sterren zichtbaar aan de hemel. “Je vraagt je wel af hoe oud je opa of oma is, maar je vraagt je niet af hoe oud de hemel is. En hoe oud sterren eigenlijk kunnen worden,” zegt astrofysicus Watts. Samen met nieuwsgierige kinderen van 8 tot 12 jaar gaat ze op zoek naar het antwoord.

Levensloop en supernova’s

Sterren zien er vanaf de aarde mooi uit: heldere, glinsterende stipjes in een zwart vlak. Maar wat veel mensen volgens Watts niet weten, is dat het leven van een ster bestaat uit een constant gevecht tussen zwaartekracht en gasdruk.

 

 

De astrofysicus gaat tijdens de lezing in op de levensloop van een ster. “En we bekijken supernova’s,” verklapt Watts. Een supernova kan optreden wanneer een ster sterft. De buitenste kern vliegt dan ver weg, de binnenste kern stort in en dat levert heel indrukwekkende plaatjes op. “Dus de kinderen krijgen veel implosies en explosies te zien.” Kinderen die te weten willen komen hoe oud een ster kan worden, kunnen zondag 16 december om 13.00 uur aanschuiven bij de Kinderlezing bij NEMO Science Museum.

 

 

Kinderlezingen bij NEMO

De Kinderlezing, voor kinderen van 8 tot 12 jaar, vindt maandelijks op zondagmiddag om 13.00 uur plaats bij NEMO Science Museum. Kosten zijn 5,- per losse lezing en 2,50 in combinatie met een toegangskaart voor NEMO of een Museumkaart.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.