Ontwerp Nederlands paviljoen voor Dubai EXPO 2020 onthuld

Het ontwerp voor het Nederlands paviljoen door het Ministerie van Buitenlandse Zaken, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en het consortium Dutch Dubai is zondag 9 december jl. onthuld. Met een paviljoen dat geen gebouw is in traditionele zin, maar een tijdelijk klimaatsysteem gebouwd met lokaal aanwezige bouwmaterialen, neemt Nederland op een onderscheidende manier deel aan de Dubai EXPO 2020.

Ontwerp

Het Nederlands paviljoen belichaamt het door Nederland gekozen thema ‘uniting water, energy and food’ en laat de verbinding zien die ons land legt tussen duurzame energie, watermanagement, agricultuur en circulariteit. Het paviljoen is ontworpen als een circulair klimaatsysteem waarin bezoekers zich kunnen onderdompelen in stilte, warmte, koelte, licht, duisternis, agricultuur en water. In het paviljoen ervaren bezoekers op de meest zintuiglijke manier de Nederlandse kennis en kunde op het gebied van het vindingrijk oogsten van water, energie en voedsel.

 

 

Verrassende combinatie van robuustheid en verfijning

Het concept van het paviljoen als tijdelijk circulair klimaatsysteem is doorgevoerd in een bouwmethode en materialisering die dit manifest maakt. Het geheel wordt gebouwd met lokaal aanwezig bouwmateriaal waardoor transport tot een minimum wordt beperkt. Alle materialen worden na afloop teruggegeven of krijgen een andere toepassing. Met deze aanpak wordt de ecologische footprint van het paviljoen tot zo goed als nul gereduceerd. In contrast met het civieltechnische karakter van het exterieur voegt het interieur een sprankelende laag van licht, tactiliteit en verfijning toe, geïnspireerd op het typische patroon van het Nederlandse landschap en de geometrische patronen en elementen uit de Arabische cultuur.

 

 

Het Nederlands paviljoen (3.727 m2) staat in het Sustainability District en vormt een hoogtepunt van de meerjarige campagne in de Golfregio waarin de Nederlandse expertise op het gebied van water, energie en voedsel centraal staat. Het paviljoen is, naast de presentatie van ‘Nederland’, ook een ontmoetingsplaats voor het bedrijfsleven, kennisinstellingen, overheden en maatschappelijke organisaties.

Consortium

Het Nederlands paviljoen is ontworpen door het Dutch Dubai consortium, bestaande uit Expomobilia, V8 Architects, Kossmann.dejong en Witteveen+Bos. Samen beschikken zij over ruime ervaring en een sterk netwerk in Dubai. Het paviljoen bundelt alle benodigde kennis en technologie op het gebied van paviljoenbouw, architectuur, interactieve bezoekerservaringen, circulariteit en duurzaam bouwen. Een groot aantal Nederlandse innovatieve bedrijven is betrokken bij de totstandkoming van het concept, waaronder Aardlab en Sign.

Dubai EXPO 2020

Tussen 20 oktober 2020 en 10 april 2021 vindt de 35e universele wereldtentoonstelling plaats in Dubai. Het is de eerste wereldtentoonstelling in het Midden-Oosten. Onder het thema ‘Connecting minds, creating the future’ presenteren 170 deelnemende landen ideeën, innovaties en technologieën. De Nederlandse deelname heeft tot doel om Nederlandse stakeholders uit de publieke- en private sector een platform te bieden om zowel vooraf als tijdens de Dubai EXPO hun netwerk en positie in de Golfregio te versterken.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.