Zo knal je in verschillende landen het nieuwe jaar in

Gefrituurde oliebollen, kilo’s vuurwerk die vrij afgestoken mogen worden en de zee in rennen met temperaturen rond het vriespunt. Stuk voor stuk onderdeel van onze nieuwjaarstraditie. Voor ons heel gewoon, voor buitenstaanders heel bijzonder. Zij hebben zo hun eigen gebruiken en tradities. Daar wordt de jaarwisseling bijvoorbeeld gevierd op het kerkhof, door apparaten uit het raam te gooien of door de buurman te trakteren op een portie scherven. Lees alles over bijzondere nieuwjaarstradities in dit lijstje dat speciaal werd samengesteld door de reisexperts van VakantiePiraten

Zuid-Afrika

Pas rond nieuwjaar goed op wanneer je in Zuid-Afrika over straat loopt. Onder het motto ‘out with the old, in with the new’ worden huishoudartikelen uit het raam gegooid. De politie probeert het gebruik in grotere steden, zoals Johannesburg, te beperken vanwege het grote aantal verwondingen onder voetgangers.

 

 

Chili

In Talca, een stadje ten zuiden van de Chileense hoofdstad Santiago, bezocht een gezin ooit stiekem tijdens de nieuwjaarsnacht de begraafplaats waar overleden familieleden lagen begraven om zo de hele familie compleet te hebben tijdens het aftellen. Daarmee ontstond een nieuwe traditie. Nu opent de burgemeester ieder jaar op oudjaarsavond de poorten van de begraafplaats zodat alle inwoners het nieuwe jaar met hun hele familie in kunnen luiden.

Denemarken

Wie op nieuwjaarsdag ‘s ochtends door de straten van Kopenhagen loopt kan zomaar een heleboel scherven op de stoep tegenkomen. De Denen kennen een oud gebruik waarbij je servies stuk gooit op de stoep van een buurman/buurvrouw om hen geluk en voorspoed te wensen. De buur met de grootste berg scherven zal het komende jaar het meeste geluk kennen.

IJsland

Voor een magische jaarwisseling moet je in IJsland zijn. Volgens eeuwenoude legendes nestelen inheemse elven zich in muren, stenen, huizen en andere objecten. Het volk wordt ‘huldufólk’ genoemd, wat ‘verscholen volk’ betekent. Op oudjaar verlaten ze hun schuilplaatsen en gaan op zoek naar een nieuw onderkomen. Een elven-volk vlakbij huis brengt geluk. Wie naar de elven op zoek gaat of hun huizen verstoord, tart het lot en roept hel en verdoemenis over zich af.

 

 

België

Bij onze zuiderburen is het gebruikelijk dat kinderen nieuwjaarsbrieven schrijven voor hun ouders of peetouders. Deze worden voorgedragen tijdens een nieuwjaarsborrel of -brunch. In deze brieven zetten zij hun goede voornemens op een rij en wensen ze hun familieleden of peetouders geluk, voorspoed en liefde voor het jaar dat komen gaat. Daar krijgen ze meestal een zakcentje of cadeautje voor terug. De Belgische kinderen hebben dus drie keer mazzel in één maand!

Filipijnen

In veel religies zijn ronde vormen heilig en staan ze voor geluk en welvaart. Zo ook in de Filipijnen, waar voor het nieuwe jaar zo veel mogelijk ronde vruchten worden gegeten en het huis wordt versierd met ronde vormen. Ook lange noedels zijn een voorteken voor een lang en gelukkig leven en daarom een vast onderdeel van ieder buffet op 31 december.

Schotland

De Schotten houden van feesten en tradities. Nieuwjaar heet er ‘Hogmanay’ en wordt volgens traditie thuis gevierd met familie of vrienden door samen te eten, te zingen en te dansen op Schotse volksmuziek. In de hoofdstad Edinburgh wordt jaarlijks het beroemde Hogmanay Festival gehouden, waarbij concerten en festiviteiten op straat worden georganiseerd. Onderdeel is ook de traditionele céilidh, waarbij je vrouwen met mannen in kilts kunt zien dansen op doedelzakmuziek. Mocht je mensen helemaal verkleed voorbij zien rennen, dan zijn ze hoogst waarschijnlijk onderweg naar de ‘loony dook’, de lokale variant van de nieuwjaarsduik.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.