Latijns-Amerikaanse topchef te gast bij RIJKS

Joris Bijdendijk van RIJKS, het restaurant van het Rijksmuseum, kookt op 11, 12 en 13 januari 2019 samen met topchef Nicolás López van restaurant Villanos en Bermudas. Zijn restaurant werd in 2018 bekroond met een nummer 15 notering op de Latin America’s 50 Best Restaurants lijst. Tijdens het driedaags evenement bundelen de chefs hun krachten en zetten zich in voor Manq’a, de gastronomische opleiding opgericht door ontwikkelingsorganisatie ICCO en Claus Meyer van o.a. The Nordic Food Movement en restaurant Noma.

Voorlopersrol

Zowel Bijdendijk als Lopéz ondersteunen de wereldwijde trend waarin chefs zich inzetten voor een beter voedselsysteem. Chefs hebben een voorbeeldfunctie en in sommige gevallen een voorlopers rol in het voedselsysteem. Zij verbinden boer en burger en hebben de taak om producenten een podium te geven, aldus Bijdendijk.

 

 

Tussen burger en boer

De van oorsprong Argentijnse Nicolás López is eigenaar en chef van restaurant Villanos en Bermudas in Bogotá, Colombia. López’ zijn keuken kenmerkt zich door het lokale product en een combinatie tussen moderne en klassieke technieken. Hij werkt nauw samen met de opleiding Manq’a en stelt onder andere zijn restaurant beschikbaar als werkplek voor de jongeren die de opleiding hebben afgerond. Zowel in het restaurant als in de koksopleiding wordt men gestimuleerd om te koken met lokale ingrediënten waardoor het gat tussen boer en burger wordt gedicht. Samen bereiden Bijdendijk en Lopez gedurende het weekend een speciaal menu waarvan een deel van de opbrengst naar Manq’a gaat.

 

 

Gastchefs

RIJKS® ontving sinds de opening in november 2014 heeft al vele gastchefs, waaronder Margot Janse (The Tasting Room / Le Quartier Français in Franschhoek, Zuid-Afrika), Jacques Pourcel (Jardin des Sens in Montpellier, Frankrijk), André Chiang (André in Singapore en RAW in Taiwan), Tim Raue (Tim Raue, Berlijn), Yotam Ottolenghi (Nopi, Londen), Nick Bril (The Jane, Antwerpen), Virgilio Martínez (Central, Lima), Fergus Henderson (St. John, Londen), Eelke Plasmeijer (Locavore, Bali), Dan Hunter (Brae, Australië), Kamilla Seidler (Gustu, Bolivia), Sang Hoon Degeimbre (L’air du temps, België) Micha Tsumura (Maido, Lima), Fredrik Berselius (Aska, New York), Matt Abergel (Yardbird, Hong Kong) en Josean Alija (Nerua, Bilbao).

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.