Bezoek de sfeervolle kerstmarkt molenterrein De Otter

Op zaterdag 15 december wordt op het terrein van de oudste houtzaagmolen van Nederland, De Otter in Amsterdam, een sfeervolle kerstmarkt georganiseerd voor jong en oud. De buurt en andere geïnteresseerde bezoekers kunnen onder meer deelnemen aan een stoomcursus molenaarschap, luisteren naar het kerstverhaal, de levende kerststal bewonderen, genieten van live muziek en natuurlijk koek en zopie. Het is voor het eerst in jaren dat de houtzaagmolen toegankelijk is voor de buurt en andere geïnteresseerden.

Details kerstmarkt ‘De Otter’

  • Wat: sfeervolle kerstmarkt op het molenterrein van houtzaagmolen ‘De Otter’
  • Wanneer: Zaterdag 15 december
  • Waar: Gillis van Ledenberchstraat 76, Amsterdam (Oud-West)
  • Hoe laat: van 11:00 tot 19:00
  • Entree: gratis, een kleine donatie wordt echter zeer op prijs gesteld en komt ten goede aan onderhoud van houtzaagmolen De Otter
  • Voor wie: jong en oud, iedereen die van kerst en een feestje houdt!

Workshop: ‘Stoomcursus molenaarschap’, vanaf 11:00 uur starten ieder uur twee groepen (max. 6 personen, minimale leeftijd 7 jaar). Kosten: 2,50 p.p. (opbrengsten komen ten goede aan onderhoud van molen De Otter).
Voor kinderen is er een knutselhoek en er kan gezweefd worden in een weefmolen op zonne-energie. De levende kerststal is tussen 11:00 en 17:00 te bewonderen.

 

 

Winterse lokale lekkernijen en kerstinkopen doen

Deelnemers aan de kerstmarkt bieden een gevarieerd assortiment van lokale lekkernijen en mooie ambachtelijke producten aan om alvast in de kerststemming te komen. Een greep uit de deelnemers aan de kerstmarkt op het terrein van De Otter zijn: Life of Pie, Trattoria YamYam, Vleesch noch Visch, Café Binnenvisser, Stadshout, STAD & VAT.

Uniek kijkje in het leven van een molenaar

Zwanine Siedenburg, mede-initiatiefnemer van de kerstmarkt en medewerker bij Kerk en Buurt (Nassaukerk): “We nodigen alle buurtbewoners en andere geïnteresseerden van harte uit om zaterdag 15 december een kijkje te komen nemen op het G.T. van der Bijl terrein in Amsterdam om te luisteren naar het kerstverhaal en de levende kerststal te bewonderen. We werken samen met een grote groep vrijwilligers om er een feestelijke dag van te maken met elkaar.” Guido Mensink (G.T. van der Bijl B.V.), mede-initiatiefnemer van de kerstmarkt: “Dit is een unieke kans om houtzaagmolen De Otter in actie te zien en zelf de fijne kneepjes van het molenaarsvak te leren bij één van de betrokken molenaars. Je stapt eigenlijk in een tijdmachine naar een oer-Hollands wintertafereel zoals zich dat in de 17e eeuw afspeelde.” De kerstmarkt is gratis toegankelijk, een stoomcursus molenaarschap kost 2,50 en alle opbrengsten komen ten goede aan onderhoud van De Otter.

 

 

Over houtzaagmolen De Otter

De Otter is een houtzaagmolen aan de Kostverlorenvaart in Amsterdam-West. Oorspronkelijk stonden er ongeveer 80 houtzaagmolens in Amsterdam en De Otter is daarvan het laatst overgebleven exemplaar. Wat de molen extra bijzonder maakt is dat het molenerf – met houtloodsen, balkengat en arbeiderswoningen – volledig bewaard is gebleven. De Otter is van het type paltrokmolen, het enige molentype dat in zijn geheel naar de wind wordt gedraaid; ‘kruien’ heet dit in vaktermen. In Nederland zijn slechts vijf paltrokmolens behouden gebleven (Amsterdam, Haarlem, Zaandam, Zaanse Schans en het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem). De Otter is de oudste nog bestaande molen van dit type: gebouwd in 1631 was hij destijds de eerste houtzaagmolen in Amsterdam en tegenwoordig dus tevens de laatste.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.