Reisconsument kan emoji’s en gifjes in klantenservice het meest waarderen

Nederlandse consumenten kunnen het gebruik van emoji’s en gifjes door de klantenservice over het algemeen niet waarderen. 77% geeft aan dit niet gepast te vinden in de communicatie met de klantenservice. Bij overheden is dit zelfs 93%. Consumenten blijken het meest open te staan voor deze communicatievorm met reisorganisaties. Zo zou 35% zou het prima vinden om een gifje of emoticon te ontvangen van de klantenservice.

In de leeftijdscategorie 25-34 jaar is dat zelfs 44 procent. Dit blijkt uit onderzoek dat Peil in opdracht van Zendesk uitvoerde onder 2800 Nederlandse respondenten van 18 jaar en ouder. Consumenten nemen via steeds meer verschillende kanalen contact op met de klantenservice zoals via telefoon, e-mail, chat en social media als Facebook. Toch houden zij het wat de inhoud van de communicatie met bedrijven en instellingen betreft, liever alleen bij het ‘gewone’ gesproken of geschreven woord. Want hoewel 85% van de respondenten wel emoji’s en gifjes gebruikt in de communicatie met privécontacten, doet slechts 4% dit in contacten met bedrijven en instellingen.

Millennial ziet emoji’s en gifjes liever alleen in privésfeer

De meeste ondervraagde consumenten gebruiken in hun privéleven emoji’s en gifjes het vaakst in Whatsapp-conversaties (92%) gevolgd door Facebook (55%), e-mail (39%) en chat (29%). Opvallend is overigens dat millennials aangeven zelf graag graag emoji’s of gifjes te gebruiken, maar dat slechts 31% het zou waarderen als de klantenservice dit zou doen.

 

 

Consumenten milder voor reisorganisaties

Slechts 23% geeft aan het op prijs te kunnen stellen als medewerkers van de klantenservice in hun communicatie emoji’s of gifjes gebruiken. Toch verschilt dit ook per sector of branche. Zo waardeert 97% het niet als overheidsinstanties deze toepassen. 91% wordt niet blij als hun huisarts emoji’s of gifjes zou gebruiken in schriftelijke communicatie. Ook de bankensector en energie-en kabelbedrijven kunnen beter een formele toon aanslaan, want respectievelijk 91% en 86% van de respondenten geeft aan dit niet te kunnen waarderen. Nederlandse consumenten zijn een stuk milder als het gaat om reisorganisaties, waarbij 35% het prima zou vinden om een gifje of emoticon te ontvangen. In de leeftijdscategorie 25-34 jaar is dat zelfs 44 procent.

Het verschil in de houding ten aanzien van het gebruik van emoji’s en gifjes door uiteenlopende organisaties, kan terug te voeren zijn op het feit dat de aanleiding van het contact erg uiteenloopt. Robert Kruis, strategic account executive bij Zendesk: “Contacten met overheidsinstanties worden vaak geassocieerd met een verplichting. Het zijn zaken die nu eenmaal geregeld moeten worden. Reizen en vakanties hebben daarentegen een positieve associatie zodat de consument ook ontvankelijker is voor een minder formele manier van communiceren door de klantenservice.”

78% voelt zich niet serieus genomen

De gedachte dat de klantenservice met het gebruiken van emoji’s en gifjes efficiënter of persoonlijker zou kunnen zijn wordt niet bevestigd door de respondenten. Slechts 12% denkt dat de service efficiënter wordt en 29% gelooft dat de communicatie persoonlijker wordt. 78% van de Nederlanders voelt zich zelfs niet serieus genomen als er emoji’s en gifjes worden gestuurd door bedrijven. In de leeftijdscategorie 65+ is dit 91%.

 

 

Welke emoji’s en GIFS kunnen en welke niet?

Consumenten kunnen een applausje wel waarderen. Wanneer gevraagd naar wat de meest gepaste emoji is voor een gesprek met de klantenservice, wordt voor de ‘clapping hands’ gekozen. Gevolgd door de party-emoticon, het lachende gezichtje (grinning), duim naar beneden en koud zweet. De minst gepaste emoji is, en dit is waarschijnlijk geen verrassing, het hoopje poep. Uit het onderzoek blijkt verder dat de ondervraagden uit de keuze voor een gifje als excuus eerder kiezen voor de oprechte ‘sorry’-afbeeldingen en de humoristische korte filmpjes minder kunnen waarderen.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.