De meeste Nederlanders denken te slagen als zij nu opnieuw rijexamen moeten doen

De 18e verjaardag is voor velen een belangrijke mijlpaal, want vanaf dat moment ben je officieel volwassen én mag je zelfstandig autorijden. AutoScout24, de grootste online portal voor gebruikte en nieuwe auto’s in Nederland, onderzocht* hoe Nederlanders terugdenken aan het rijexamen. Hieruit blijkt dat bijna de helft (47%) afrijden een van de spannendste dingen uit hun leven vond en dat vrouwen (56%) dit duidelijk spannender vonden dan mannen (38%). Daarnaast denkt 77 procent van de automobilisten dat zij weer zouden slagen als zij nu rijexamen moesten doen.

Meer mannen dan vrouwen hebben rijbewijs in één keer gehaald

Een koele kikker of misselijk achter het stuur stappen; vrouwen waren dus beduidend zenuwachtiger voor hun afrijden dan mannen. Wellicht verklaart dit waarom minder vrouwen (41%) dan mannen (58%) hun rijbewijs in één keer hebben behaald. Tijdens het rijexamen heeft een derde van de Nederlandse dames (34%) dan ook weleens een ingreep van de examinator gehad, tegenover 29 procent van de mannen.

 

Lees ook dit artikel: WOW air presenteert Purple Friday

 

82% mannen overtuigd van eigen rijkunsten

Voor velen is het rijexamen alweer enige tijd geleden, maar dit weerhoudt de Nederlandse man er niet van om nog steeds in hun eigen kunde achter het stuur te geloven. Zo denkt 82 procent nu weer te slagen als zij moesten afrijden. Ook bijna driekwart van de vrouwen heeft hier vertrouwen in (72%). Het autotheorie-examen daarentegen lijkt een grotere uitdaging te zijn, maar toch denkt de meerderheid van de Nederlandse automobilisten (55%) dat zij dit examen met vlag en wimpel zouden behalen.

Derde kocht direct eigen auto na behalen rijbewijs

Ondanks dat 8 op de 10 Nederlanders (80%) zegt de kosten van het rijexamen te hoog te vinden, was er nog wel geld beschikbaar voor een eigen auto. Als het rijbewijs dan eenmaal in bezit was, wist een derde (34%) niet hoe snel zij een eerste auto op de kop moesten tikken. Voor 82 procent van de Nederlanders betrof dit een tweedehands exemplaar.

 

 

Twijfels over rijexamen in zelfrijdende auto

Sinds maart dit jaar is begeleid rijden voor 17-jarige automobilisten ingevoerd in de wet. De helft van de Nederlanders (51%) vindt dit een goede ontwikkeling, aangezien jonge weggebruikers op deze manier al wat rijervaring kunnen opdoen voordat zij alleen in de auto stappen. Meer mannen (57%) dan vrouwen (45%) zijn hier een voorstander van. Ook over de mogelijkheid om in de toekomst rijexamen te doen in een zelfrijdende auto zijn de meningen verdeeld. Een derde van de mannen (34%) vindt dit een goed idee, tegenover een kwart van de vrouwen (25%).

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.