Aruba doet wegwerpplastic volledig in de ban

Vanaf volgend jaar is het gebruik van wegwerpplastic op Aruba verboden. Hiermee verstevigt het One happy island de koppositie binnen de Caraïben op het gebied van milieubewustzijn.

In 2017 kondigde de Arubaanse regering een totaalverbod op het gebruik van plastic tassen aan. Hierdoor nam de hoeveelheid afval dat in de zee en op het strand eindigt, dramatisch af. De impact van deze maatregel leidt nu tot een verbod op het gebruik van alledaags wegwerpplastic zoals plastic bekers, rietjes, piepschuimdozen en wegwerpkoelers. Het besluit gaat in 2019 in, echter met een transitieperiode van een jaar, waarna in 2020 een totaalverbod van kracht gaat.

Bescherming van het koraalrif

Het blijft niet bij een verbod op wegwerpplastic. Het Ministerie van Ruimtelijke ontwikkeling, Infrastructuur & Milieu neemt een verregaande, revolutionaire maatregel en verbiedt, met eveneens een transitieperiode van een jaar, per 2020 het gebruik van zonnebrandcrèmes dat oxybenzone, een chemisch/synthetisch Uv-filter, bevat. Wereldwijd wordt koraalrif verbleekt wanneer het water te warm is en wanneer het met oxybenzone in aanraking komt kan het rif, als gevolg van het zeer warme water, zichzelf niet beschermen en vernieuwen. Dit geldt ook voor het koraalrif rondom de kust van Aruba.

 

 

Volgens de Coral Restoration Foundation zijn “koraalriffen de regenwouden van de zee en zijn ze onlosmakelijk verbonden met het leven op aarde. Het koraalrif ondersteunt 25% van het zeeleven, beschermt gehele kustlijnen en voedt de mens, naast dat het ook voor een spectaculaire natuurlijke speeltuin zorgt waar economieën wereldwijd de vruchten van plukken. Koraalriffen behoren echter op dit moment tot een van de meest bedreigde ecosystemen ter wereld.”

 

 

Bij lokale winkels kan men zonnebrandcrème kopen dat geen gevaar vormt voor het koraalrif en dus geen oxybenzone bevat. Zo verkoopt Arubalife Organics, opgericht door Julienne Paskel, een 30 SPF Reef-Safe Organic Sunscreen Butter, dat uitsluitend met natuurlijke ingrediënten zoals sheaboter, kokos, jojoba oliën, bijenwas en ongecoat natuurlijke zink gemaakt is. Deze ingrediënten zijn allemaal biologisch afbreekbaar.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.