Vernieuwing en renovatie voor Museum Boijmans Van Beuningen

De collectie van Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam groeit in 170 jaar uit tot een topcollectie van 151.000 kunstwerken. In 1935 vestigt het museum zich aan zijn huidige locatie; het Museumpark. Vele decennia en miljoenen bezoekers later is het gebouw uitgeput en toe aan vernieuwing. Museum Boijmans Van Beuningen hoopt dat deze vernieuwing in zijn meest ambitieuze vorm doorgang vindt.

Dat betekent dat het museum zijn huidige gebouwen in oude luister herstelt, weer voldoet aan de eisen van deze tijd en gereed wordt voor de toekomst. Het vormt een ensemble met het nieuwe Depot, met het Museumpark en de daaraan gelegen musea. De Rotterdamse Raad voor Kunst & Cultuur staat zoals uit het rapport dat vandaag openbaar wordt, achter dit toekomstscenario. Ook het College van B&W adviseert de Raad positief over dit scenario. De Gemeenteraad beslist naar verwachting voor het einde van het jaar over het definitieve ambitieniveau.

In 2019 zal Museum Boijmans Van Beuningen voor vernieuwing en renovatie de deuren gaan sluiten. Dat gebeurt gefaseerd. Kunstliefhebbers hebben nog (vanaf heden) tot 14 januari 2019 de kans om de huidige collectie-opstelling ‘De collectie als tijdmachine’ te bezoeken. Het Van der Steur gebouw uit 1935 (Bakstenen rechterhelft) sluit vervolgens in januari en februari in fases voor de renovatie. De vaste collectie wordt overgeplaatst naar externe depots.

 

 

Tot 26 mei 2019 zijn nog enkele tentoonstellingen, waaronder een grote ‘Bauhaus tentoonstelling’ en een selectie van de museum topstukken te zien in het gebouw van Bodon (de moderne linkerhelft). Als vanaf juni 2019 het slot op alle toegangsdeuren gaat en de vernieuwing wordt voorbereid, is de collectie echter niet volledig uit zicht

Tijdens de Transitperiode

Gedurende de vernieuwing blijft een belangrijk deel van de collectie toegankelijk voor het publiek. Zeven buurmusea maken tentoonstellingen onder de noemer: Boijmans bij de Buren, mede mogelijk gemaakt door de Stichting Droom en Daad. Topstukken zullen naar het buitenland (blijven) reizen in de vorm van speciaal gemaakte reizende tentoonstellingen. Zo is er een ‘The Best of Boijmans’-tentoonstelling gepland die wereldwijd toonaangevende musea aandoet.

 

 

De boekencollectie wordt overgeplaatst naar het Stadsarchief Rotterdam. Onder de noemer Boijmans in de Klas is een onderwijsprogramma in de maak voor rotterdamse schoolklassen waar echte kunstwerken een rol in spelen. Er wordt nog hard gewerkt aan een locatie op Rotterdam Zuid. De ambitie is om daar in 2020 te openen met een proeftuin voor de jonge generatie. Tenslotte staat de bouw van Depot Boijmans Van Beuningen niet stil. Dit iconische gebouw en eerste publiek toegankelijke kunst depot ter wereld, zal in 2020 / begin 2021 de deuren openen in het Rotterdamse Museumpark.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.