Rijksmuseum presenteert Chintz: Global Textile

In de 17de eeuw veroorzaakte Chintz (ook wel bekend als sits) een ware revolutie in de wereldmode. De uit India afkomstige katoenen stof met kleurrijke botanische motieven werd niet alleen gebruikt voor kleding. Hele kamers werden er mee ‘aangekleed’.

Ook nu vindt de revolutie navolging. Modehuizen als Mulberry en Gucci hebben zich voor de najaarscollectie 2018 rijkelijk laten inspireren door de kleurrijke motieven. Het Rijksmuseum toont in dertig objecten de ontwikkeling van Chintz en hoe Chintz de mode in de 17de en 18de eeuw beïnvloedde.

 

 

Te zien zijn mutsen, muurdecoratie, overmouwen, kamerjassen, babykleding, rokken, spreien en jurken gemaakt van Chintz. Ook worden kledingstukken getoond die zijn geïnspireerd op Chintz en houtblokken waarmee het motief op de stof bedrukt werd. Hoogtepunt is een 18de-eeuwse sprei met het wapen van Amsterdam.

Chintz: Global Textile is te zien t/m 21 juli 2019 in de afdeling Special Collections van het Rijksmuseum.

Meer mode

Tijdens de Amsterdam Fashion Week in september lanceert het Rijksmuseum een rondleiding over mode in de 17de eeuw. Aan de hand van schilderijen en juwelen krijgen bezoekers een beeld van hoe de burgerij zich kleedde en zichzelf presenteerde.

 

 

De groepsrondleiding is dagelijks te boeken om 12.30, 13.30 en 14.30 uur
Groepsrondleiding: € 75 per 15 personen (excl. toegang museum)

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.