Nieuw onderzoek schilderijen Pieter de Hooch Rijksmuseum en Museum Prinsenhof Delft

Voor het eerst wordt uitgebreid onderzoek gedaan naar de schildertechniek van de zeventiende-eeuwse Delftse meester Pieter de Hooch (1629-na 1684). Het onderzoek vindt plaats in het Ateliergebouw van het Rijksmuseum en is in samenwerking met Museum Prinsenhof Delft. Aanleiding is de overzichtstentoonstelling ‘Pieter de Hooch in Delft. Uit de schaduw van Vermeer’, van 11 oktober 2019 t/m 16 februari 2020 in Museum Prinsenhof Delft.

Het onderzoek

Het technische onderzoek dat door restauratoren en onderzoekers van het Rijksmuseum wordt uitgevoerd, richt zich op de zes schilderijen van Pieter de Hooch uit eigen collectie, daterend uit circa 1650 tot 1670. Om het onderzoeksveld te verbreden zijn ook bruiklenen van onder andere Museum Boijmans Van Beuningen en een privécollectie opgenomen.

 

 

Het onderzoek levert naar verwachting nieuwe kunsthistorische- en materiaaltechnische inzichten op over het leven en werk van de Hollandse meester. Volgend jaar worden de uitkomsten en conclusies gepresenteerd in de tentoonstelling en de bijbehorende catalogus van Museum Prinsenhof Delft.

 

 

‘Door dit onderzoek krijgen we meer inzicht in de schildertechniek van Pieter de Hooch. Het Rijksmuseum heeft de grootste schilderijencollectie van De Hooch in de wereld en is dé aangewezen plek voor dit onderzoek. Ik ben trots op deze samenwerking en verheugd dat het Rijksmuseum een bijdrage kan leveren aan deze niet-te-missen tentoonstelling in de stad waar hij een belangrijk deel van zijn leven heeft geleefd en gewerkt.’ Taco Dibbits, hoofddirecteur Rijksmuseum

‘In 2019 gaan we Pieter de Hooch eindelijk het podium bieden dat hij verdient door het allermooiste uit zijn oeuvre eenmalig in Delft te laten zien. Voor het eerst worden de meesterwerken van de toonaangevende kunstenaar Pieter de Hooch teruggebracht naar de stad waar ze ooit zijn gemaakt. Wij zijn het Rijksmuseum als hét expertisecentrum voor onderzoek en restauratie dankbaar voor dit multidisciplinaire onderzoek naar de schildertechnieken van Pieter de Hooch.’Janelle Moerman, directeur Museum Prinsenhof Delft.

Tentoonstelling ‘Pieter de Hooch in Delft’ in Museum Prinsenhof Delft

Behoud, conservering en onderzoek van de collectie behoren tot de kerntaken van het Rijksmuseum. In het Ateliergebouw bundelen het Rijksmuseum, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) en de Universiteit van Amsterdam (UvA) hun kennis en expertise op het gebied van materiaaltechnisch onderzoek, restauratie en conservering van cultureel erfgoed. Met onderzoek, onderwijs en praktijk onder één dak is dit voortdurend in ontwikkeling zijnde expertisecentrum uniek, niet alleen in Nederland maar ook buiten de landsgrenzen.

Het Rijksmuseum: internationaal expertisecentrum

Met deze eerste overzichtstentoonstelling op eigen bodem krijgt Pieter de Hooch eindelijk de aandacht waar hij met zijn statuur recht op heeft. Na Vermeer wordt De Hooch internationaal beschouwd als de beroemdste Delftse meester van de zeventiende eeuw. In de tentoonstelling van 2019-2020 ligt de focus op de schilderijen die De Hooch in Delft heeft gemaakt (ca. 1652-1660): de mooiste binnenplaatsjes en interieurs keren terug naar de plaats waar ze zijn geschilderd. De tentoonstelling omvat ongeveer 35 schilderijen en andere objecten, waaronder ongeveer 25 schilderijen van Pieter de Hooch uit (inter)nationale musea en privécollecties. Veel van deze meesterwerken zijn nooit eerder in Nederland vertoond.

In 2017 ontving Museum Prinsenhof Delft de Turing Toekenning, prijs voor het beste tentoonstellingsplan van een Nederlands museum. De Turing Foundation is hoofdbegunstiger van de tentoonstelling.

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.