Bezoek de fototentoonstelling Document Nederland in het Rijksmuseum

Sterft het Nederlandse café uit? Niets is minder waar. Cafés bestaan volop, zowel in traditionele als in nieuwe vormen. Stacii Samidin heeft in opdracht van het Rijksmuseum voor de fototentoonstelling Document Nederland verschillende cafés met hun stamgasten, klanten en kasteleins in beeld gebracht. De tentoonstelling bestaat uit meer dan 40 foto’s en is te zien van 12 oktober 2018 t/m 20 januari 2019.

Iedere club, groep of subcultuur heeft zijn eigen ‘hang out’ in de vorm van een café. Denk aan een truckerscafé, een café voor na het kerkbezoek, een studentencafé, een voetbalcafé in een stadswijk, noem maar op. Hoe verschillend het interieur, de sfeer en de clientèle, hoe vergelijkbaar is het doel van iedere cafébezoeker: contact, vertier en ontspanning.

Stacii Samidin

Stacii Samidin: Het Nederlandse café was een reis door tijd en ruimte, van provincie naar provincie, op zoek naar verhalen en identiteit. Elk café heeft zijn eigen karakter, zo kwam ik in een café dat vol staat met Maria-beelden en in Friesland stapte ik in de Indonesische wereld. Ik kwam in aanraking met jeneverschenkers, de uitbaters van een Rotterdamse shishalounge en de artiesten van rapformatie Broederliefde. Ik dook in nieuwe werelden en werd openhartig ontvangen. Dit alles heeft zich gevormd tot een serie iconische portretten en verhalen.

 

 

Podcast

In de nieuwste podcast van het Rijksmuseum spreekt schrijver en columnist Henk van Straten met Stacii Samidin over zijn leven en werk. Zij gaan op zoek naar de verhalen achter de beelden. Want hoe divers het interieur, de sfeer en de clientèle van de cafés die hij bezocht ook zijn, ze dienen allemaal hetzelfde doel; cafés zijn er voor ontspanning en vertier, maar vooral voor contact.

Stacii Samidin

Stacii Samidin (1987) is een Nederlandse fotograaf en maakte naam met ‘Societies’, een fotoserie over subculturen, waaronder jeugdgroepen en beruchte bendes. Hij leefde als fotograaf tussen de keiharde straatbendes van Los Angeles, het uitzichtloze leven van jongeren in de banlieues van Frankrijk, het leven van families op een van ’s werelds grootste sloppenwijken in Nairobi, maar ook het criminele straatleven in Rotterdam.

 

 

Document Nederland

Sinds 1975 organiseert het Rijksmuseum jaarlijks de tentoonstelling Document Nederland waarvoor een Nederlandse fotograaf wordt gevraagd een actueel maatschappelijk onderwerp in beeld te brengen. Eerdere fotografen waren o.a. Hans Aarsman (1984), Henk Wildschut (2013) en Anoek Steketee (2017).

10de editie fotowedstrijd Document Nederland Junior

Dit jaar organiseerde het Rijksmuseum voor de tiende keer Document Nederland Junior, de jongereneditie van Document Nederland. De jaarlijkse fotowedstrijd voor middelbare scholieren was dit jaar voor het eerst ook toegankelijk voor MBO-studenten. De Arnhemse Thalia da Costa Silva (19 jaar) en Bregje Pontzen (16 jaar) uit Tilburg zijn uitgeroepen tot winnaars van Document Nederland Junior. Uit alle inzendingen van scholieren en MBO-studenten hebben een vak- en publieksjury een top 10 geselecteerd. Deze tien jonge talenten kregen twee masterclasses, gegeven door Stacii Samidin en experts van het Rijksmuseum.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.