Bezoek de 7e editie van het Amsterdam Light Festival

Dertig kunstwerken verlichten vanaf donderdag 29 november voor het zevende jaar op rij de binnenstad van Amsterdam. Voor deze editie van Amsterdam Light Festival gingen kunstenaars, vormgevers en architecten uit zestien verschillende landen aan de slag met hun interpretatie van het thema ‘The Medium is the Message’. Dit jaar zijn voor het eerst alle kunstwerken de gehele festivalperiode tegelijkertijd verlicht.

Er is nu één tentoonstelling in de historische binnenstad van Amsterdam die bezoekers via meerdere routes op verschillende manieren kunnen beleven – varend, fietsend en wandelend. Ook nieuw is dat bezoekers dit jaar kunnen stemmen op hun favoriete kunstwerk. De publieksprijs wordt in het laatste weekend van het festival uitgereikt aan de kunstenaar van het winnende werk. Amsterdam Light Festival duurt tot en met zondag 20 januari 2019.

Een greep uit de deelnemende kunstenaars en hun kunstwerken:

 • Ivana Jelić en Pavle Petrović (Servië) raakten voor hun werk Starry Night geïnspireerd door het beroemde schilderij ‘De Sterrennacht’ van Vincent van Gogh. Als gevolg van de toenemende lichtvervuiling is zo’n sterrenhemel sinds het begin van de 21e eeuw steeds minder zichtbaar in verstedelijkte gebieden. Het Servische duo geeft de Amsterdamse binnenstad met Starry Night een beeldschone sterrenhemel terug die ons er met zijn kunstmatigheid aan herinnert wat we missen.
 •  

 • Groupe LAPS (Frankrijk) maakt films en (multi)mediale installaties en integreert de stedelijke omgeving in haar werk. Voor het festival ontwierp dit Franse kunstenaarscollectief Spider on the Bridge: tachtig spinnen van elk twee meter breed die samen één grote spin vormen op de brug van de Amstel naar de Herengracht. Door de lichteffecten lijkt het zelfs alsof de beestjes echt over elkaar heen kruipen – bezoekers met arachnofobie zijn gewaarschuwd!
 •  

 • amigo & amigo (Australië) – ook wel Renzo B. Larriviere en Simone Chua – verkent de relatie tussen sculpturen en licht met technisch complexe kunstwerken. Parabolic Lightcloud is een wolk van licht en met indrukwekkende kleuren, patronen en overgangen probeert het duo menselijke emoties te verbeelden en bezoekers te stimuleren om na te denken over de impact van externe prikkels op onze gevoelens en instincten. Extra bijzonder: deze installatie is gemaakt van 1.000 led-lampen en 800 meter touw van gerecycled plastic uit afgedankte flessen.
 •  

 • OGE Group (Israël) is een expert op het gebied van lichtkunst, de oprichters Merav Eitan en Gaston Zahr vormen samen de artistieke directie van Jerusalem Light Festival. Kenmerkend voor hun werk is dat het op speelse wijze emoties losmaakt, zo ook Light a Wish. Het lichtkunstwerk verbeeldt het moment waarop de pluisjes van een paardenbloem worden weggeblazen en zich verspreiden in de lucht tijdens het doen van een wens. Eitan en Zahr koesteren deze jeugdherinnering door de pluisjes te laten zweven boven de Herengracht, waar iedereen tijdens het festival een wens kan doen.
 • Licht als medium en bijzondere stadsverhalen

  Uit de honderden ingezonden concepten maakte de jury van het festival een selectie van dertig kunstwerken. Het centrale thema dit jaar is de beroemde oneliner ‘The Medium is the Message’ van de Canadese filosoof en wetenschapper Marshall McLuhan. Het idee achter zijn uitspraak was simpel: de manier waarop we een boodschap versturen is minstens zo belangrijk als de boodschap zelf. De kunstenaars bogen zich dit jaar over de vraagstukken: Welke rol speelt licht als middel of juist als boodschap en hoe kan licht ruimtes laten ontstaan die anders onzichtbaar waren gebleven? Ook de stad Amsterdam als achtergrond voor het vertellen van bijzondere verhalen staat deze editie centraal. Op verzoek van het festival heeft kunsthistoricus Koen Kleijn tien stadsverhalen verzameld die gebundeld te vinden zullen zijn op de website van het festival. In zijn verhalen zoekt Kleijn naar de verbindingen tussen het thema en de stad.

   

   

  Limited edition Jeroen Henneman

  Eregast van Amsterdam Light Festival 2018-2019 is de Nederlandse beeldend kunstenaar Jeroen Henneman, met name bekend van zijn sculpturen die eruitzien als ‘staande tekeningen’. Exclusief voor Amsterdam Light Festival ontwierp hij Two Lamps, twee gigantische lampsculpturen die vanaf 29 november een eigen podium krijgen tussen de lantaarns in de Gouden Bocht langs de Herengracht. Overdag vormen de lampen een grafisch, donker silhouet, ‘s nachts een lijntekening van licht. Een kleiner exemplaar van het werk – One Lamp – is deze editie in gelimiteerde oplage verkrijgbaar. Van de opbrengst van deze limited edition wordt Hennemans grote werk voor het festival gefinancierd. Het is voor het tweede jaar op rij dat een van de tentoongestelde kunstwerken als limited edition wordt aangeboden, vorig jaar was dit het werk van de Chinese kunstenaar en activist Ai Weiwei.

  30 klassen, 30 premières

  Al vanaf de eerste editie zet Amsterdam Light Festival zich in om kinderen op een speelse manier kennis te laten maken met (licht)kunst. Dit jaar werken kinderen van verschillende middelbare- en basisscholen in Amsterdam samen met het Japanse kunstenaarsduo TOCHKA. In drie workshops maken de kinderen kennis met het festival, het thema van deze editie en de techniek van lightpainting animation een techniek die een lange sluitertijd en stop-motion animatie combineert.

   

   

  De dertig klassen maken ieder een eigen lightpainted verhaal van 400 tekeningen dat het Japanse duo vervolgens bewerkt tot een animatie. Het resultaat wordt tijdens het festival geprojecteerd op de muur van de Hermitage en alle deelnemende klassen hebben hun eigen première-avond. Amsterdam Light Festival organiseert dit scholenproject in samenwerking met de organisatie Juf op Straat.

  Overige deelnemende kunstenaars

  Alicia Eggert (Verenigde Staten), Felipe Prado (Chili), Femke Schaap (Nederland), Frank Foole (Nederland), Frederike Top (Nederland), Gali May Lucas (Verenigd Koninkrijk), Koros Design (Hongarije), Marcus Neustetter (Zuid-Afrika), Meke Vrienten van de Breitner Academy (Nederland), Michela Bonzi (Italië), Peter Snijder (België), Peter Vink (Nederland), Piet Hume (Nederland), Sebastian Kite (Verenigd Koninkrijk), Serge Schoemaker (Nederland), Sjimmie Veenhuis (Nederland), Stefan Reiss (Duitsland), Teatro Metaphora (Portugal), Tom Biddulph en Barbara Ryan (Verenigd Konkrijk), UxU Studio (Taiwan/China), Victor Engbers (Nederland), Yasuhiro Chida (Japan) en Youichi Sakamoto van 9+1 (Japan).

   

   

   

  Lees elke dag het laatste nieuws

  Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

  "*" geeft vereiste velden aan

  Hoe spreken wij jou aan?*
  Naam
  Hidden
  Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
  Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

   

  Comments are closed.