Zesde editie Amsterdam Light Festival internationaal succes

21 januari doofde Amsterdam Light Festival na 53 dagen de lichten van haar kunstwerken. Kunstenaars uit 13 verschillende landen verlichtten de binnenstad met 36 kunstwerken rond het thema Existential. Met dit thema daagde het festival kunstenaars en bezoekers uit om na te denken over het belang van licht in ons bestaan.

Hoogtepunt van deze editie was het kunstwerk thinline (6,5 kilometer langs de water expositie) dat de Chinese kunstenaar en activist Ai Weiwei exclusief voor het festival ontwierp. Nieuw dit jaar was de land expositie op Marineterrein Amsterdam. Ook stak het festival dit jaar voor het eerst het IJ over met de World Masters of Projection Mapping. Tot en met 9 februari zijn elke dag videoprojecties te zien op de façade van EYE.

Goed gevoel

“Met een zeer goed gevoel sluiten we de 6e editie van Amsterdam Light Festival af. Ik ben oprecht verheugd dat onze ambitie om het festival naar een hoogwaardiger artistiek niveau te tillen, geslaagd is. De weloverwogen keuze van de kunstwerken, de land expositie op het Marineterrein en het nog lopende ‘World Masters of Projection Mapping’ leverden een prominente bijdrage aan het waarmaken van deze ambitie”, aldus Lennart Booij, artistiek directeur.

 

 

Verankerd

Het festival raakt steeds verder verankerd in Amsterdam en zoekt bewust de samenwerking op met de inwoners van de stad. Zo werkte de Duitse kunstenares Claudia Reh dit jaar in de vorm van het jaarlijkse educatietraject samen met maar liefst 38 Amsterdamse basisscholen.

 

 

Verschillende klassen leverden hun creatieve bijdrage aan Reh’s lichtprojectie op de zijgevel van de Hermitage, waarmee een visuele dialoog tussen kind en kunstenaar ontstond. De land expositie was dit jaar voor het eerst op het Marineterrein, waar 15 lichtkunstwerken museaal werden gepresenteerd. De nieuwe samenwerking met EYE, RAI en de vakbeurs ISE – voor de World Masters of Projection Mapping – leverde de oversteek over het IJ op.

7e editie Amsterdam Light Festival

De 7e editie van het festival draait om creatieve interpretaties van het thema the Medium is the Message. Inmiddels heeft het festival ruim 600 aanmeldingen ontvangen. De curatoren en internationale jury van het festival buigen zich de komende weken over de inzendingen van de kunstenaars uit meer dan 50 verschillende landen. De call for concepts voor de 7e editie is inmiddels gesloten.

Over Amsterdam Light Festival

Jaarlijks verlichten innovatieve en kwalitatieve lichtkunstwerken van (inter)nationale kunstenaars de binnenstad van Amsterdam tijdens Amsterdam Light Festival. De 7e editie van het festival vindt plaats van 29 november 2018 tot en met 20 januari 2019. Ook tijdens deze editie bieden de lichtkunstwerken op de Amsterdamse grachten, kades en historische plekken bezoekers een unieke ervaring. Nationale en internationale kunstenaars zijn voor deze zevende editie door het festival uitgedaagd binnen het thema ‘the Medium is the Message’. www.amsterdamlightfestival.com. De World Masters of Projection Mapping vindt plaats tot en met 9 februari 2018. Elke dag zijn er tussen 07:00-08:30 uur en 18:00-23:00 uur spectaculaire projecties te zien op de façade van EYE Filmmuseum. Een internationale jury beoordeelt de finalisten op 8 februari, de prijsuitreiking vindt plaats op 9 februari om 12:30 uur in RAI Amsterdam. https://amsterdamlightfestival.com/nl/festival/over-het-festival/projection-mapping/.

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.