Cibap-studenten ontwerpen het Hollands bos van morgen

We wandelen, sporten en spelen erin; Hollands bos. Hollands bos is onze groeiende toekomst. Studenten Creatief Vakman van het Cibap in Zwolle laten zien hoe je dit Hollands Hout toepast in ontwerpen als een designlamp en een tafel. De ontwerpers in spe bundelden hun krachten met Staatsbosbeheer en het FSC®-keurmerk voor de Dutch Design Week 2018. Onder de noemer “Hollands bos is het Dutch Design van morgen” zijn de ontwerpen te zien tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven van 20 tot en met 28 oktober.

Voor de Dutch Design Week 2018 gingen Cibap-studenten uit verschillende leerjaren met Staatsbosbeheer het bos in om vervolgens met FSC-hout aan de slag te gaan. Tweedejaars student Max Zeinstra liet zich inspireren door microculturen die in de bossen leven. Na veel materiaal- en vormstudies vertaalde hij dit met Hollands hout, glas en de 3D-printer naar een tafel die zo opgenomen kan worden door de natuur. Irene van de Riet nam de vertakkingen van de beukenboom als uitgangspunt voor haar ontwerp. De waaiervormige groei van de zijtakken beschermt de beuk tegen direct zonlicht.

 

 

Deze groei heeft ze abstract weten te vertalen in een designlamp met de naam Taque. “De lamp kun je draaien naar waar jij het licht wilt hebben”. Eerstejaars student Ruben Grootens ziet de nerf van massief beukenhout als een rijk veredeld koppelstuk in zijn tafel The Amend Stool. “Het laat ons de schoonheid van beuken inzien”, aldus Ruben.

Grensverleggend

Omgevingsbewustzijn is één van de kernwaarden van Cibap Vakschool voor verbeelding in Zwolle. Gedurende hun opleiding worden studenten uitgedaagd breed en grensverleggend te zijn in hun materiaalkeuze én bewust in het gebruik ervan. Het toepassen van Hollands hout als materiaal voor producten is hier een voorbeeld van.

FSC-keurmerk

Staatsbosbeheer beschermt het groene erfgoed van Nederland dat je kunt beleven en duurzaam benutten. Het FSC-keurmerk is erop gericht om bossen duurzaam te beheren en hout verantwoord te gebruiken. Bomen worden met zorg geoogst waardoor de bossen behouden blijven. Er wordt nooit meer geoogst dan er bijgroeit. Wist je dat er elke seconde een blok hout van 30 x 30 x 30 cm groeit in de bossen van Staatsbosbeheer? Dat en nog veel meer feiten en cijfers over Hollandse bossen vertellen de boswachters van Staatsbosbeheer graag, want bosbeheer is écht een vak.

 

 

Staatsbosbeheer oogst hout uit bossen van generaties voor ons en zorgt dat generaties na ons ook kwaliteitshout kunnen oogsten. Bos blijft bos. Met z’n vormen, geuren, kleuren en structuren biedt Hollands hout een prachtige, hernieuwbare grondstof om tot ontwerpen te komen. “Laten we er dus vooral mooie dingen van maken, hout is van zichzelf al duurzaam!”, is de gedeelde boodschap van Cibap, Staatsbosbeheer en FSC Nederland.

De Cibap-stand op de Dutch Design Week in Eindhoven is van 20 t/m 28 oktober 2018, dagelijks van 11.00-18.00 te bezoeken in het Veem-gebouw (Strijp-S), floor 2. Naast de studenten zullen ook boswachters van Staatsbosbeheer en medewerkers van FSC Nederland aanwezig zijn.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.