Herman Pleij, Luc Panhuysen en andere experts wekken late Middeleeuwen tot leven in Zwolle

Op vrijdag 14 september 2018 leren geïnteresseerden alles over de late Middeleeuwen in Nederland tijdens een collegedag van Historisch Nieuwsblad. In het Dominicanenklooster verzorgen vier deskundigen lezingen over dit thema.

Centraal tijdens de collegedag staat de vijftiende eeuw in de Lage Landen. Prof. dr. Jan Burgers opent de dag met een college over de politieke integratie van de Nederlanden onder de Bourgondische hertogen, waarna historicus en schrijver Luc Panhuysen een lezing geeft over de Moderne Devotie. Deze religieuze stroming, die rond Zwolle ontstond, is van grote invloed geweest op de latere Reformatie. Tijdens het derde college vertelt dr. Justyna Wubs-Mrozewicz alles over de Hanze, die van economisch levensbelang was voor de oostelijke steden van de Nederlanden. Prof. dr. Herman Pleij sluit de dag af met een lezing over cultuur. Hij vertelt hoe de uitvinding van de drukpers de wereld op haar kop zette en laat zien dat men in deze tijd begon te twijfelen aan het absolutisme: een twijfel die een eeuw later mede zou leiden tot de Nederlandse Opstand.

 

 

Dominicanen

Voor het eerst organiseert Historisch Nieuwsblad een bijeenkomst in Zwolle. Het inhoudelijk programma van de dag is, met lezingen over de Hanze en de Moderne Devotie, afgestemd op het rijke verleden van deze stad. Na afloop van de lezingen kan een aanzienlijk deel van de bezoekers deelnemen aan een rondleiding in het Dominicanenklooster, waar de collegedag plaatsvindt. De Dominicanen streken in de vijftiende eeuw neer in de Hanzestad. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog werden zij verdreven, maar in 1900 keerden ze terug om een nieuw klooster te stichten. Dit neogotische bouwwerk is een bezoek meer dan waard.

 

 

Collegedag Late Middeleeuwen

Vrijdag 14 september, 09.30 – 17.00 uur; de deuren openen om 09.00 uur
Dominicanenklooster, Assendorpstraat 29, Zwolle

Tickets

Regulier: € 89
Leden van Historisch Nieuwsblad: € 69

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.