Oog in oog met bijzondere dieren op de Top Trails of Germany

Natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen op de Top Trails of Germany, 14 prachtige langeafstandswandelpaden in Duitsland. Alle routes zijn bijzonder afwisselend en voldoen aan de hoogste kwaliteitseisen. Maar de eigenlijke trekpleister is de prachtige een veelzijdige natuur onderweg. In de herfst, als de rust op veel plaatsen is weergekeerd, kom je misschien wel een vuursalamander of een Europese bizon tegen.

Cowboys en husky’s

De cowboyhoed diep over het gezicht, geruit hemd en jeans, dat is Willi Wolf. De Schwäbische cowboy neemt je graag mee voor een ritje te paard in de buurt van etappe 10 van de Albsteig. De 280 almbuffels op zijn boerderij zorgen voor een heus wildwestgevoel. De drie husky’s van de familie Weinsteiger maken wandelen heel leuk. Maak een wandeling of een nordic walking-tocht samen met deze vrolijke honden op de Goldsteig in de Oberpfalz. Als er sneeuw ligt is een tochtje met de hondenslee een geweldige belevenis.

Landschapsverzorgers

Heide en schapen horen bij elkaar. Zonder de grazende schaapskuddes krijgen de bomen weer de overhand en verdwijnt de heide. Op de Lüneburger Heide is het typische heideschaap zelfs de naamgever van de wandelroute Heidschuckenweg. De wollige schapen met hun kromme horens vreten de jonge planten en trappen ook de spinnenwebben plat, zodat de bijen nectar kunnen verzamelen voor de lekkere heidehoning. In de restaurants staat de overheerlijke Heidschnucke ook op de kaart. De gerechten die met Altmühltaler lam worden toebereid hebben een hele andere smaak: zij grazen op de heidegebieden met jeneverbesstruiken. Na een wandeling op de Altmühltal-Panoramaweg kun je ’s avonds genieten van het boterzachte vlees van het regionale lam. Op de Weserbergland-Weg zijn het weer andere dieren die voor het onderhoud van het landschap zorgen: Exmoor pony’s grazen in het graasbos in de Solling en de stoere heckrunderen houden dankzij hun gegraas de paden vrij.

Op pad met de ranger

De beste manier om kennis te maken met de dieren- en plantenwereld in de natuurparken is een tocht met de ranger. Op de etappes van de Eifelsteig die door het National Park Eifel lopen, worden meermaals per week gratis wandelingen aangeboden. Wedden dat de ranger je leert om op een hele nieuwe manier naar de natuur te kijken? Als het vollemaan is kun je met ranger Carsten Wietfeld op pad om de natuur langs de wandelroute Hermannshöhen te ontdekken. Op het hoogste punt van het Teutoburger Woud merk je dat geluiden in het donker veel intensiever zijn en op open plekken heb je in de maneschijn niet eens meer een zaklamp nodig.

 

 

Beschermde dieren in het wild

De Harzer-Hexen-Stieg loopt midden door het Naturpark Harz. Dankzij een grootschalig project is ervoor gezorgd dat de lynx met zijn karakteristieke bakkebaarden en gepluimde oren hier weer leeft. Inmiddels is deze grootste kat van Europa weer een vaste bewoner van de Harz. In tegenstelling tot zijn witte soortgenoot zie je de zwarte ooievaar maar zelden. Des te indrukwekkender is het als je op de Kammweg, in het idyllische dal van de Schwarze Pockau, deze schuwe vogel kunt observeren. De dwerguil is de mascotte van het Nationalpark Schwarzwald. Met een beetje geluk kom je deze kleinste uil van Centraal-Europa tegen op etappe 3 en 4 van de Westweg.

 

 

Sinds 2013 kun je op de Rothaarsteig in het Sauerland weer loslopende Europese bizons tegenkomen. Hoewel de kans groter is dat je afdrukken van hun hoeven of uitwerpselen van deze schuwe dieren tegenkomt. Wil je het geluk om deze enorme dieren tegen te komen een handje helpen, wandel dan op etappe 4 door de ‘Wisent-Wildnis’. Wandelen in regen of mist is eigenlijk niet echt leuk. Behalve als je een vuursalamander tegenkomt. Dit geel-zwarte amfibie komt alleen uit zijn holletje als het slecht weer is. Op etappe 2 en 3 van de Schluchtensteig heb je een goede kans om dit prachtige dier te zien.

Grote vlinder – kleine muis

Altijd tropische temperaturen vind je in de vlindertuin van Kulturpark von Sayn op de Rheinsteig. Tussen de hibiscus en andere tropische planten vliegen de prachtigste vlinders. Bijzonder: de 25 cm grote atlasvlinder, een van de grootste vlinders ter wereld. Hoewel er volop dieren in het Westerwald leven, is het meest bijzondere dier van deze streek al meer dan 25 miljoen jaar dood. De zogenaamde Stöffelmaus was een soort vliegende eekhoorn die door een windvlaag in een meertje neerstortte en verdronk. Pech voor het beestje, maar geluk voor de wetenschap. Het skelet is samen met andere fossielen te bewonderen in het Stöffel-Park in Enspel op etappe 6 van de Westerwald-Steig.

Meer informatie: www.toptrails.nl

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.