Sluitstuk in reeks Making Things Happen in The Merchant House

Remix (fotografie), de laatste tentoonstelling in de reeks Making Things Happen, toont werk van zes jonge Franse kunstenaars. Alle zes verkennen zij de kracht van fotografie in relatie tot andere media.

Schilderkunst (Tomkowiak,Zhu Hong), beeldhouwkunst (Chouvellon, Zheng, Bonnot), tekenkunst (Zhu Hong, Zheng, Bonnot), performance kunst (Mary Sue, Chouvellon), bouwkunst en ruimtelijke ingrepen (Zheng, Chouvellon, Tomkowiak), maar ook kunstfotografie en bewegend beeld (Bonnot, Mary Sue, Chouvellon).

Alle zes beginnen zij met een ruimtelijk onderzoek en het verzamelen van veldnotities over de hedendaagse maatschappij. En bij alle 6 speelt de camera een rol in het creatieve proces – maar dan wel in verschillende stadia en om verschillende visuele aspecten aan het licht te brengen.

De rol van fotografie

De kunstenaars in Remix beheersen de artistieke en technische aspecten van de fotografie en kiezen ervoor om de thematiek van voorwerp en afbeelding te belichten. Ze gaan voorbij aan de inherente kunstmatigheid en zelfs aan de openlijk politieke of conceptuele rol van het medium. Alle 6 richten zij hun aandacht op voorwerpen die hun oorsprong in de fotografie hebben om langs materiële weg het conceptuele karakter ervan te onthullen. Zij zijn zich ervan bewust dat kijken meer is dan een zuiver optisch proces. Dat onze blik het product is van sociale krachten en onbewuste verlangens. Vandaar dat ze de fotografie gebruiken om het iconografische aspect van de actualiteit in kaart te brengen, waardoor hun kunst berust op werkelijke ervaringen die van gemeenschappelijke betekenis of van persoonlijk belang zijn.

 

 

Jonge kunstenaars remix (fotografie)

Sylvie Bonnot (1982) fotografeert bij voorkeur het onbekende stedelijke en natuurlijke landschap. Bij terugkeer in haar atelier breekt ze haar beelden in stukken, vormt deze om tot beeldhouwwerken en materialiseert ze als plooibare huid. Remix zet haar nieuwste werk in de schijnwerpers. Zhu Hong (1975, geboren in China) en Mengzhi Zheng (1983, geboren in China) beginnen met het fotograferen van situaties. Zhu Hongs camera vangt visuele indrukken die zich meestal aan onze ogen onttrekken en geeft deze gestalte in schilderijen en tekeningen. Zheng concentreert zich veeleer op architectonische details die hij eerst in tekeningen en etsen vastlegt. Zijn uiteindelijke doel is een schilderkunstige driedimensionaliteit en architectonische kleur. Van hen beiden toont Remix werk dat geïnspireerd is op hun verblijf in
Amsterdam.

 

 

Elsa Tomkowiak (1981) schildert om visuele verzadiging of juist transparantie te bereiken. Haar nieuwe spookachtige tekeningen vormen een gepassioneerde schilderkunstige bijdrage aan Remix. Mary Sue begint met het uittekenen van scènes en objecten uit haar eigen performances. Op basis van deze stripachtige tekeningen ontwikkelt ze haar video’s, beeldhouwwerken en foto’s die de avonturen van haar gelijknamige alter-ego verbeelden. Boris Chouvellon (1980) hecht evenveel belang aan zijn fotografische werk als aan zijn video’s, beeldhouwwerken en installaties. Met de titel van zijn seriële geografische studie, Boris Chouvellon – Fotograaf, benadrukt hij dit belang en draagt hij bij aan het overkoepelende thema van Remix.

Making Things Happen

Jonge kunstenaars remix (fotografie) is het sluitstuk in de reeks Making Things Happen, een project in The Merchant House. Curatoren en samenstellers van de catalogus zijn Marsha Plotnitsky, oprichter en artistiek directeur van TMH, en schrijver en curator Hubert Besacier. Making Things Happen, gestart in 2017 en dit jaar eindigend met Remix, concentreert zich op de vraag of en hoe jonge kunstenaars zich in het medium van hun keuze een historische plaats weten te verwerven.

Over The Merchant House

The Merchant House toont hedendaagse kunst in een tentoonstellingsprogramma op projectbasis, waarbij de verkoop alle andere activiteiten mogelijk maakt. Marsha Plotnitsky, oprichter en artistiek directeur, streeft ernaar de loopbaan van kunstenaars te ondersteunen, een bijdrage te leveren aan het internationale kunsthistorische debat en een levendige culturele dialoog in de stad te stimuleren. TMH heeft aandacht besteed aan internationale en Nederlandse vernieuwers zoals Henk Peeters, Jan Schoonhoven, André de Jong, Chuck Close, Carolee Schneemann, Hilarius Hofstede, Craigie Horsfield, Judit Reigl en Pino Pinelli, maar even zo vaak heeft zij jong talent naar voren gebracht. Haar tentoonstellingen gaan altijd gepaard met culturele en onderzoeksgerelateerde evenementen en zijn altijd van uitgebreide documentatie plus een catalogus voorzien. TMH is gevestigd in een historisch pand aan een Amsterdamse gracht – een huis vrij toegankelijk voor het publiek. Al sinds haar opening in 2013 staat zij bekend als een moderne versie van dat oude Amsterdamse fenomeen: kooplui met een levendige belangstelling voor kunst.

Programma

Vrijdag 7 september tot en met vrijdag 19 oktober:
Jonge kunstenaars remix (fotografie)

Vrijdag 21 tot en met zondag 23 september:
12.00 – 18.00: Speciale openingstijden, TMH viert Unseen 2018

Zaterdag 22 september:
18.00 – 20.00 uur: TMH ronde tafel in aanwezigheid van de kunstenaars
20.00 – 22.00 uur: Unseen Open Gallery avond

Vrijdag 19 oktober:
19.00 – 21.00 uur: Screening, finissage van de reeks Making Things Happen

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.