Voorstelling visie ‘De Durmevallei Bruist!’

Op dinsdag 25 september stellen de 5 Durmegemeenten samen met 10 partners hun visie op onthaal en ontsluiting van de Durmevallei voor. Hiermee zetten we ook weer een grote stap in de realisatie van Rivierpark Scheldevallei waarvan de Durmevallei een belangrijke bouwsteen is.

Schelde dal.

Waarom een visie?

De Durme, een van de vier zijrivieren van de Schelde, was tot voor kort een beetje een ingeslapen waterloop. “Het Sigmaplan en de groeiende interesse van omwonenden en bezoekers brengen daar verandering in. De nieuwe Sigmagebieden behoeden de vallei voor overstromingen en tillen haar natuur naar een topniveau. Om iedereen de kans te geven om hiervan mee te genieten, tekenden we – aanvullend op het Sigmaplan –samen met vele partners een globale visie uit op onthaal en ontsluiting voor de Durmevallei. Met deze visie zorgen we voor een goede en heldere onthaalinfrastructuur” aldus Chris Danckaerts, gedelegeerd bestuurder van De Vlaamse Waterweg nv.

 

 

Wie zet hier zijn schouders onder?

We zetten hiertoe een samenwerking op tussen Schelde Sterk Merk/Regionaal Landschap Schelde-Durme, De Vlaamse Waterweg nv, Agentschap Natuur en Bos, de toeristische partners (Toerisme Oost-Vlaanderen, Toerisme Scheldeland en Toerisme Waasland) en de 5 Durmegemeenten (Lokeren, Zele, Waasmunster, Hamme en Temse). Het ontwerpbureau Stramien en Pavlov Branding zorgden voor de professionele begeleiding. Samen zetten we ook onze schouders onder de uitvoering van deze plannen. We krijgen hierbij de steun van de provincie Oost-Vlaanderen, vzw Durme, Boerenbond en Algemeen Boerensyndicaat.

Wat is een ambitie?

“Van de Durmevallei, van Lokeren tot Temse, één samenhangend buitengebied maken met plaats voor waterveiligheid, natuur, landbouw en recreatie/toerisme. Dat is onze ambitie.” geeft Jan Briers, gouverneur van Oost-Vlaanderen en voorzitter van Schelde Sterk Merk, aan. “Hiermee bouwen we ook aan Rivierpark Scheldevallei waarvan de Durmevallei een belangrijke bouwsteen is.”

Wat gaan we concreet doen?

Samen en in overleg werken we aan een landschappelijk en recreatief aantrekkelijke Durmevallei met de rivier als drager voor een betere bereikbaarheid, een sterkere beleefbaarheid, een grotere samenhang en een duidelijke communicatie.

fietsen-langs-oosterschelde-zeelandbrug

Jozef Dauwe, gedeputeerde voor o.a. natuur en erfgoed in Oost-Vlaanderen, duidt het belang van een betere bereikbaarheid: “Toegangspoorten – groot en klein verspreid over de vallei – zullen de bezoekers ontvangen en informeren. Deze poorten zijn veelal bereikbaar met het openbaar vervoer én de wagen. We creëren ook extra belevingspunten die bijzonderheden van de Durme uitlichten, we bouwen (dynamische) uitkijkpunten en zorgen voor één Scheldevallei-huisstijl.” “De toegangspoorten zijn start- of overstappunten voor fietstochten en wandelingen.” vult Eddy Couckuyt, gedeputeerde voor o.a. toerisme in Oost-Vlaanderen, aan.

 

 

“Een oude droom was om één veilige en toegankelijke Durmeroute van Lokeren tot de monding vast te leggen die de belangrijkste toegangspoorten en belevingspunten verbindt. Met dit plan realiseren we deze droom. Toerisme Oost-Vlaanderen zal het fiets- en wandelproduct de volgende jaren verder uitbreiden. Fietsers en wandelaars zullen via de dijken en paden de volledige Durme kunnen verkennen. We doen dit met respect voor de omgeving en zo veel mogelijk in contact met het water.”

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.