Beleef het beste van het Noorden op Scandinavië-XL

De beurs Scandinavië-XL verhuist van Nijkerk naar Hoevelaken. Meer ruimte, meer Scandinavische catering en betere bereikbaar per openbaar vervoer zijn de redenen voor deze overstap. Maar traditiegetrouw biedt de beurs, die altijd in het laatste weekend van oktober plaatsvindt, voor elk wat wils.

De Noorse schrijver Samuel Bjørk

De Noorse schrijver Samuel Bjørk

Tijdens deze 6e editie op zaterdag 27 en zondag 28 oktober 2018 zijn de zalen van Expo Hoevelaken tot de nok toe gevuld met Scandinavische producten, van woondecoraties tot Zweeds antiek, van delicatessen tot mode en van boeken tot stoere outdoorspullen. Onder het motto “beleef het beste van het Noorden” komen alle facetten van de Noordse regio aan bod. Op zaterdag 11.00 uur een interview met de Noorse bestsellerauteur Samuel Bjørk. Aansluitend signeren tot circa 13.00 uur.

Scandinavische modemerken

Voor mensen die dol zijn op producten van Scandinavische origine is er genoeg te beleven. Beide dagen is er om 13.00 uur een modeshow van Scandinavische en Baltische mode. Denk aan jassen en laarzen van Ilse Jacobsen, waterdichte jassen en tassen voor dames en heren, een mode uit Letland, Noorse truien en vesten en nog veel meer.

De Scandinavische woonstijl is momenteel mateloos populair. Op interieurgebied zijn er prachtige producten te vinden. Serviesgoed, wanddecoraties en Fins woontextiel van linnen en katoen. Je kunt gerust de hele dag uittrekken, rondstruinen tussen de vele stands met een gevarieerd Scandinavisch aanbod.

 

 

Op reis naar het hoge noorden

De Scandinavische landen hebben een magische aantrekkingskracht op avontuurlijke reizigers. De Scandinavië-XL is een goed startpunt voor een vakantie naar deze regio. Tal van organisaties geven acte de présence met hun aanbod van avontuurlijke reizen. Van het huren van een stuga van particulieren tot sledetochten, visvakanties en noorderlicht spotten. Er zijn tal van lezingen over verschillende regio’s en noordse tradities en gebruiken.

Tenten in Zweden

Tenten in Zweden


Ook de Baltische staten die dit jaar hun 100-jarig bestaan vieren komen aan bod. Naast lezingen over vakanties naar Estland, Letland en Litouwen zijn er ook delicatessen uit die regio. De Estlandse kunstenares Rikka Horn exposeert Estlands folkloristisch handwerk met breien- borduur- en vilttechnieken en geeft een workshop zeepvilten voor kinderen.

 

 

Culinair is er veel te genieten, van de allerbeste koud gerookte Sognefjord zalm tot een mini-Scandinavische supermarkt met delicatessen. De Zweedse Ingrid Geel-Nielson heeft een stand met zelfgebakken lekkernijen. Maar uiteraard is er ook culinair aanbod uit Noorwegen en Denemarken. Het oude träslöjd-ambacht is te leren tijdens het evenement. Träsjöld is de traditie van Noorse plattelanders om lepels uit hout te snijden.

Veel te doen voor kinderen

Voor kinderen is er veel te doen. Een echte kersttraditie is het versieren van Zweedse koek, pepparkaka. Ook kunnen kinderen zeep inpakken in een jasje van vilt.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.