Forse investering in fietstoerisme in de Vlaamse Ardennen

Nieuwe investeringen maken de Vlaamse Ardennen straks nóg fietsvriendelijker. Toerisme Oost-Vlaanderen, het provinciebestuur Oost-Vlaanderen en de stad Ronse trekken – met de steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling – in totaal € 1,6 miljoen uit voor de aanleg van nieuwe fietsinfrastructuur, bewegwijzering, een groot fietsonderzoek en een communicatie- en marketingcampagne.

Eurocyclo: grensoverschrijdend fietstoerisme

Het fietstoerisme in Oost-Vlaanderen zit in lift. Investeringen in fietstoerisme worden ruimschoots gecompenseerd door de economische voordelen voor lokale bewoners en ondernemers, tonen studies aan. Dat gegeven is het algemene uitgangspunt van het Interreg V – France-Wallonie-Vlaanderen project Euroyclo. 27 projectpartners en 3 geassocieerde partners, onder leiding van Idéta (agentschap voor territoriale ontwikkeling in Picardisch Wallonië), werkten samen het project Eurocyclo uit. Aan dit project hangt een totaal prijskaartje van ruim € 20 miljoen vast.

 

 

Het Euroyclo project steunt op 4 belangrijke pijlers:

  • een gezamenlijke, grensoverschrijdende marketing en communicatie
  • infrastructurele investeringen op fietsknooppuntennetwerken en Eurovélo routes
  • bewegwijzering en ondersteunende randinfrastructuur op nieuwe fietsknooppuntennetwerken (Frankrijk en Wallonië) en bestaande Eurovélo routes
  • een kwalitatief en kwantitatief fietsonderzoek om de economische impact van het fietstoerisme te meten en te onderbouwen

 

 

In Oost-Vlaanderen sloegen het provinciebestuur Oost-Vlaanderen/dienst Mobiliteit, het stadsbestuur Ronse en Toerisme Oost-Vlaanderen de handen in elkaar voor het Euroyclo project. “We zijn blij dat we met dit project samen kunnen werken aan de verdere ontwikkeling van fietstoerisme en -recreatie in de regio” verduidelijkt Gedeputeerde Eddy Couckuyt – onder andere bevoegd voor toerisme. “Investeringen in fietsinfrastructuur komen bovendien lokale inwoners en duurzame mobiliteit ten goede” vult Gedeputeerde Peter Hertog – onder andere bevoegd voor mobiliteit – verder aan.

  • Het provinciebestuur Oost-Vlaanderen/dienst Mobiliteit en het stadsbestuur Ronse focussen op de infrastructurele investeringen. Deze investeringen komen zowel het fietsknooppuntennetwerk als het lange-afstandsfietstraject ‘Eurovélo 5’ ten goede. Bovendien kaderen deze inspanningen binnen het provinciale beleid inzake duurzame verplaatsingen. Het provinciebestuur Oost-Vlaanderen/dienst Mobiliteit trekt € 1,1 miljoen uit voor de aanleg van 6 kilometer fietsweg infrastructuur van Rozenaken over Ronse naar Ellezelles, de aanleg van een meer kwalitatieve verbinding met Wallonië ter hoogte van de brug van Beaufaux, en de aanleg van 2 kilometer fietsweginfrastructuur van Ronse richting Rozenaken.
  • Ook het stadsbestuur van Ronse investeert een extra bedrag van ruim € 250.000 in de heraanleg van de fietsweg infrastructuur van Rozenaken over Ronse naar Ellezelles.
  • Toerisme Oost-Vlaanderen focust op de vermarkting en communicatie van het project, de bewegwijzering van het Eurovélo 5 traject en staat in voor een grootschalig fietsonderzoek in de regio Vlaamse Ardennen. Toerisme Oost-Vlaanderen investeert € 250.000, waarvan een groot deel in het fietsonderzoek dat moet helpen om het aantal en type fietsers in de regio in kaart te brengen.

Alle Oost-Vlaamse initiatieven samen zijn goed voor een totaalinvestering van meer dan € 1,6 miljoen. De helft ervan wordt gefinancierd met middelen van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO), de overige 50% nemen de respectievelijke partners voor hun rekening.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.