Vier Halloween met Via Americana

Het schooljaar is nog maar net begonnen en de herfstvakantie staat alweer voor de deur! Voor wie van plan is die in één van de Via Americana steden door te brengen, zetten we de griezeligste tips op een rijtje. Op 31 oktober vieren de Amerikanen namelijk Halloween, de ideale dag om het kind (of de freak!) in jezelf even tevoorschijn te toveren.

Paranormaal Detroit

Aan leegstaande en ‘haunted’ houses heeft Detroit geen gebrek. Maar ook in deze stad en wijde omgeving worden rond Halloween alle registers opengetrokken: ontelbare Halloween fuiven, pompoenfestivals, verkleedwedstrijden en routes waar kinderen kunnen ‘trick or treaten’.

Een opmerkelijk ‘volwassenen only’ Annual Halloween Paranormal Event gaat door in de Whitney op Woodward Avenue. The Whitney is de iconische mansion, gebouwd aan het eind van de 19e eeuw, van de onmetelijk rijke houtbaron David Whitney Jr. Voor 150 dollar krijg je een gastronomisch 5-gangen menu geserveerd, een musical en een ‘creepy guest entertainer’. En wie dat wil: je kan er in Halloween kostuum naar toe!

 

 

Bibberen in L.A.

Het mag met Halloween dan nog 24 graden zijn overdag , met deze tips ga je gegarandeerd bibberen in Los Angeles. Op de dag der doden wordt er op het kerkhof van Hollywood Forever Cemetery – waar nogal wat Hollywood royalty ligt te rusten – gedanst, gezongen en gedronken. Angelenos installeren er op de graftombes van dierbaren kunstzinnige altaars en offerandes van bloemenkransen, kaarsen en het favoriete eten en drinken van de overledenen. Je kan er ook deelnemen aan de ‘calaca’ : een wedstrijd en parade van skeletkostuums, en aan tal van workshops en evenementen. Het thema van dit jaar ‘Coatlicue’ of ‘Moeder der Goden’ eert de Azteekse godin van de maan, zon en sterren. ¡Ay, caramba!

 

 

Op 31 oktober vindt in West-Hollywood het grootste Halloween straatfeest ter wereld, het Halloween Carnaval, plaats. Bijna een half miljoen uitbundige feestvierders in exuberante en extravagante kostuums – Adamskostuum incluis – paraderen er op Santa Monica Boulevard. Het gaat er vrolijk en vrij aan toe. Artiesten – vaak van wereldniveau – treden er de hele avond op. Dresscode: hoe origineler hoe beter. Dit evenement is gratis maar verboden voor party poopers en niet geschikt voor kinderen.

Dia de los Muertos en griezelverhalen in Xicágo

In de Mexicaanse wijk Pilsen in Chicago wordt de Dia de los Muertos uitgebreid gevierd in en rond het National Museum of Mexican Art. In het museum zelf loopt vanaf 21 september een thematentoonstelling waar de ‘ofrendas’ (de typische altaren van de Dia de los Muertos) centraal staan. Op zondag 28 oktober wordt het park rond het museum omgetoverd tot het soort van verzamelplaats dat je ook in Mexico ziet op de Dia de los Muertos. Er wordt Pan de Muerto (speciaal brood) verkocht, er zijn live optredens en uiteraard kan iedereen er een ‘ofrenda’ installeren voor zijn of haar dierbaren. De toegang tot zowel het museum als het evenement zijn gratis. Om de feestelijke week af te sluiten is er op zaterdag 3 november een bal waar de ene outfit nog indrukwekkender is dan de andere. Tickets voor het bal kosten tussen de $75 en $150.

In het prachtige en beschermde Glessner House uit 1887 wordt op de zaterdagavond voorafgaand aan Halloween voor het 32ste jaar op rij een lezing gehouden van de griezelverhalen en poëzie van Edgar Allan Poe. Tickets voor beide voorstellingen (eentje om 17u en eentje om 20u) kosten $25 en zullen snel de deur uit zijn.

Anything goes in New York!

Halloween wordt in New York heel intens gevierd door klein en groot. Je kunt er deelnemen aan vele honderden activiteiten over heel de stad, van fuiven tot stoeten tot wandeltochten. Je verkleden is een must. De twee beroemdste evenementen zijn ‘The Monster Ball’ en de ‘Halloween Parade’.

Het eerste is de grootste Halloween party in New York. Dit jaar gaat het Monster Ball door op 27 oktober van 21u tot 4u ‘s nachts. Het adres: 605 West 48th Street. Reserveren is aangeraden en preutsheid is niet toegelaten!

Het grootste evenement is de Halloween Parade in Greenwich Village. Er komen 2 miljoen mensen op af. De stoet is een traditie sinds 1973 Het is een wilde, creatieve en bonte parade van dansers, kunstenaars en muzikanten. “Absolutely anything goes”, zegt USA Today over de stoet. 31 oktober, van 19 tot 22u30.

Halloween-gekte in Georgetown (Washington DC)

Georgetown is the place to be rond Halloween! De koloniale architectuur in deze wijk leent zich perfect tot griezelige decoratie. Welstellende inwoners huren professionele decorators in om hun voortuinen te draperen met spinnenwebben, skeletten kunstig op te hangen en uitgeholde pompoenen met ingewikkelde designs op de perfecte plaats te zetten. De moeite voor jong en oud! (Tip : bezoek de wijk vooral ‘s avonds)

 

 

Op de avond van Halloween zelf (31 oktober) bruist dit deel van de stad. Vanaf 18u trekken de kinderen de straat op om van huis tot huis te gaan ‘trick-or-treaten’. Om 20u worden zij onverbiddelijk naar huis gestuurd om hun snoep te tellen. Verklede tieners en volwassenen nemen het dan van hen over en trekken met veel lawaai en veel (verborgen) alcohol rond.

Het weekend voor Halloween worden er Halloween-bar-crawls/parties georganiseerd, waarbij je verkleed van bar tot bar gaat. Let wel: daarvoor moet je minsten 21 zijn en je komt best goed verkleed voor de dag. De gemiddelde Amerikaan gaat helemaal uit zijn dak wanneer hij zich mag verkleden (daarbij worden zelfs professionele make-up artists ingehuurd!). Een vleugje (of dikke laag) sexy wordt ook niet geweerd.

Bibberen in Philadelphia

Aan Halloween-gekte geen gebrek in Philadelphia. Ontdek het oude stadsgedeelte, waar de ‘Verenigde Staten van Amerika’ het daglicht zagen na de ondertekening van de ‘Declaration of Independence’ in 1776. Misschien kom je wel de geest van een van de ‘founding fathers’ tegen?


Wil je meer spanning dan de uitgebreide versiering van gevels en voortuinen, dan kan je naar de ‘Eastern State Penitentiary’ trekken voor het jaarlijkse ‘Terror Behind the Walls’. De setting van het vervallen gebouw, waar Al Capone jaren gedwongen verbleef, leent zich uitstekend voor het angstaanjagende spektakel.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.