De nazomer en de herfst, die kun je gewoon proeven in Duitsland

‘Wat je van ver haalt, is lekker’. Dat gezegde klopt niet helemaal. Want zó ver is het helemaal niet, het Osnabrücker Land met al zijn gezonde kuuroorden, het waterrijke Emsland, de heuvelachtige Grafschaft Bentheim en het groene Münsterland. Vier koplopers als het gaat om ‘duurzaam genieten’ – al lang voordat duurzaam zo hip werd. Je vakantie wordt er hoe dan ook een beetje een culinaire reis. Biologische jam vers uit de boerderijwinkel bij het ontbijt, smullen van een lekker stuk taart in het boerderijcafé, zelf fijne regionale producten spotten op zo’n knusse Duitse weekmarkt. Was alles thuis maar zo lekker!

Osnabrücker Land

Kuuroord Bad Essen grossiert in de eerlijke eretitels. ‘Bad’ vanwege het heilzame bronwater, lid van de wereldwijde groep steden die zich bewust ‘Cittaslow’ noemen, officieel FairTrade Town. Dat ‘slow’ wil zeggen: alle aandacht voor authentiek, kleinschalig, langzaam, kwaliteit. Zeker als het gaat om goed eten! Duurzame culinaire evenementen zijn er het hele jaar. Binnenkort: op zondag 16 september de grote Cittaslow Landmarkt, de hele maand november – lekker simpel – dagen rond soep en eenpansgerechten!

Iedere zaterdag pal naast de domkerk in Osnabrück: de weekmarkt. Erg gezellig en bijzonder smaakvol. Ze staan in de rij bij Hans-Jürgen, die alleen in uien en aardappelen doet. Tante Sophie levert vanuit een klassiek Citroën-busje vers stokbrood, op smaak gebracht met zout uit Bad Essen. Staat geweldig, zo’n knapperig Frans stokbrood onder je arm in de rechtstreekse trein terug naar Hengelo! “Waar ben jij helemaal geweest?!” – “O, even lekkere boodschappen doen in Osnabrück!”

 

 

Grafschaft Bentheim

Natuurlijk mag je van je landelijke weekendje weg ook stiekem best een beetje een citytrip maken. Naar Nordhorn aan de Vechte natuurlijk, met zijn mooie grachten en kanalen. Je tuft er rond op een fluisterstille ‘Vechteboot’, 100% zonne-energie. Tijdens de rondvaart van 1 uur zie je alles – telkens wel even goed bukken onder die lage brugjes rond het stadseiland! Tip: romantisch varen in de maneschijn, kan op 17 september en 1 en 18 oktober.

Net buiten Nordhorn, in het gehuchtje Hesepe ligt de ‘Naturlandhof’ van de familie Hüseman die al sinds 1992 bezig is met ecologische landbouw. In hun winkel: zuivel, groente, biologisch vlees en worst, meel, eieren. Duurzamer kan bijna niet: het voedsel voor de eigen dieren verbouwen ze zelf. Kijken dus!

Fietsen in deze streek betekent: steeds met plezier afstappen voor authentieke en sfeervolle boerderijwinkels en boerderijcafeetjes. Kies je op de enorm uitgebreide Grafschafter Fietsentour voor route 9, 15 of 16, dan kom je door Esche, langs het ‘Melkhuis’ van de familie Brookhuis. Klinkt een beetje Twents; dat is dan ook ‘om de hoek’. Ze hebben er natuurlijk dagverse melk, maar ook verrukkelijke kaasplankjes en frisse mixdrankjes met fruit zoals karnemelkshakes.

 

 

Münsterland

Tip 1: reis duurzaam. Met de rechtstreekse trein van Enschede naar Münster. Tip 2: doe duurzaam inkopen! Bijvoorbeeld op de prachtige weekmarkt, bekend om z’n verleidelijke streekproducten. Op vrijdagmiddag is er een ecologische Boerenmarkt, op een deftig plekje in de stad: de Domplatz. Alles wat je verwacht aan dagelijkse levensmiddelen, maar dan gegarandeerd groen, en nog wel een beetje meer. Specialiteiten, die je alleen hier kunt krijgen: zachte schapenkaasjes en pittige geitenkaasjes, knettergezond brood, gemaakt van regionale graansoorten, ‘vergeten groenten’, seizoensgebonden producten zoals snijbloemen en met de hand gemaakte kaarsen.

Halverwege Enschede en Münster ligt Steinfurt. Dat moet je gezien hebben: eerbiedwaardig waterkasteel, Europa’s oudste concertzaal, het Bagnopark, de idyllische oude binnenstad. Erkend als ‘FairTrade Town’ – en dat word je niet zomaar. Iedereen doet zijn best om met eerlijke producten te werken: winkels, restaurants, hotels.

Hoogtepunt is de ‘Faire Woche 2018’, die nog tot 29 september duurt. Aanrader: bij Kaffeerosterei Kater vertellen ze je alles over koffie branden, koffie-aroma’s en uiteraard faire koffie!

Emsland

In dit traditierijke, agrarische stukje Noord-Duitsland weten ze het heel zeker: natuurlijke, met veel zorg en geduld gemaakte regionale producten zijn lekkerder, leuker én gezonder.

Twee voorbeelden? De molenaars en bakkers van de familie Enking; al sinds 1802 draait de molen in Emsbüren! Beroemd om hun ‘Delikatess-Pumpernickel’. Wij zouden zeggen: donker roggebrood met een eigenzinnige bitterzoete smaak. Trouwens: alleen hier kun je een stuk Pumpernickel-Torte bestellen.

Bij de Rühler Milch- und Eierhütte kun je – verser kan écht niet – langskomen met je melkbus of lege fles om zelf melk te tappen, bij de melkautomaat. Honing of kakelverse eieren, een stevig soepje? Komt uit een andere automaat. Je vindt deze handige ‘bio-automaten’ aan de fietsroute Emslandroute, tegenover de Boerentuin in Rühle, gemeente Meppen.

Zomaar wat leuke evenementen rond ‘duurzaam’ en ‘regionaal’:

Op 7 oktober op het terrein van het Moormuseum Emsland in Geeste. Een herfstfeest, met lekkernijen van boeren uit de Nederlands-Duitse grensstreek, sfeervol begeleid door de jazz- en swingband met de toepasselijke, fruitige naam ‘Jampot Hot Five’.

Op 30 september de ‘Bauernmarkt’ met streekproducten in Papenburg. Leuk om te kijken, proeven, testen, ruiken, kopen of zomaar wat gezellig flaneren langs de Ems.

Meer leuke uitstapjes: www.geheimoverdegrens.nl

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.