Loungen, lichtmetamorfoses en van kunst genieten tijdens Schauraum in Münster

Het jaarlijkse hoogtepunt op de culturele agenda in Münster is Schauraum. Van 30 augustus tot en met 1 september is de Vredesstad weer het toneel van dit veelzijdige evenement. Tot de hoogtepunten dit jaar behoort de inwijding van het lichtkunstwerk bij de barokke Dominikanerkirche. In de kerk maakt de slinger van Gerhard Richter de aardrotatie zichtbaar.

Bij de kersenzuil van Thomas Schütte nodigt de Art Beach uit om te chillen met kunst en cocktails. Het krachtig slotakkoord is de Museumnacht op zaterdag 1 september. Meer dan 40 musea en galerieën bieden dan tot middernacht een boeiend programma met voor ieder was wils.

Roter Platz met een oude bekende

Ook dit jaar is de trendy ingerichte en fantasievol verlichte Roter Platz in de binnenhof van het stadhuis het middelpunt van Schauraum. Op donderdag 30 augustus om 17 uur opent burgemeester Markus Lewe het evenement en verandert het plein 3 dagen lang in een urban lounge met livemuziek, dj-sounds en lekkere hapjes en drankjes. Hier staat ook een 2-dimensionale kopie van de fontein Sketch for a Fountain van Nicole Eisenman, die tijdens Skulptur Projekte 2017 bijzonder populair was. Een burgerinitiatief zamelt geld in om de fontein aan te kopen.

 

 

Verlichte barok en een slinger

Op donderdagavond om 20.30 uur wordt de lichtinstallatie bij de Dominikanerkerk voor het eerst aangezet. Na de Erbdrostenhof en de Clemenskirche is deze barokkerk en de aangrenzende ruïne van het Dominikanerkonvent het derde gebouw in Münster dat door de Hamburgse lichtkunstenaar Michael Batz een metamorfose van licht ondergaat. Binnen in de geseculariseerde kerk maakt het kunstwerk van Gerhard Richter Zwei Graue Doppelspiegel für ein Pendel de aardrotatie zichtbaar. Bij de romantisch verlichte Erbdrostenhof wordt een Italiaans sfeertje gecreëerd. Aan de lange tafel kunnen Italiaanse antipasti gegeten worden; vanaf het balkon worden aria´s gezongen (vrijdag en zaterdag).

 

 

Kunst, cocktails en kersen

In Maxisand, de grote zandbak in het centrum van Münster, mogen tijdens Schauraum ´s avonds na 18 uur ook grote mensen chillen. Met ligstoelen, zachte muziek en cocktails wordt de zandbak bij de kersenzuil van Thomas Schütte omgetoverd in een Art Beach. Rondom de zandbak en in de wijk is de fototentoonstelling #FACESno(W)here te zien. Thema van de tentoonstelling is de omgang met het eigene en het vreemde.

Museumnacht

Naast de meer dan 40 musea en galerieën die op zaterdag 1 september van 16 uur tot middernacht een bijzonder programma met lezingen, rondleidingen, theater en muziek bieden, zijn ook 2 bedrijven van de partij. ‘Kristall’ is de naam van de wolkenkrabber van verzekeraar LVM. Naast de sculpturen buiten zijn het bijzondere gebouw en de collectie met hedendaagse schilderkunst, grafiek, fotografie en lichtkunst te bezichtigen. Ook vinden er rondleidingen door bekende kunstenaars plaats. Bovendien kan de interessante kunstcollectie van WestLotto tijdens rondleidingen worden bewonderd.

Voor de grote Vredestentoonstelling Frieden. Von der Antike bis heute, die in het kader van het Europees jaar van het Cultureel Erfgoed in 5 musea in Münster te zien is, vormt de cultuurnacht de grote finale. Tot de talrijke bijzondere actitiviteiten behoort ook de zogenaamde ‘Kulturrucksack-Familienrundgang’. Kinderen van 10 tot 14 jaar en hun families en vrienden horen van jonge kunstenaars hun ideeën over vrede. De toegang voor de Museumnacht is gratis (behalve in het Kunstmuseum Pablo Picasso, hier geldt een gereduceerd tarief).

Gratis rondleidingen

Voor geïnteresseerden worden drie verschillende rondleidingen in de binnenstad aangeboden, evenals twee begeleide bustochten. De ene tocht heeft de kunstscene rondom het station en de binnenhaven als thema; de andere gaat naar het LVM-Kristall en de collectie van WestLotto. Alle rondleidingen zijn gratis en starten op de Roter Platz. Aanmeldingen aldaar bij het infopunt of vanaf donderdag 30 augustus via telefoonnummer +49 170 914 66 12. Het aantal plaatsen is beperkt.

Het volledige programma staat in het programmaboekje dat verkrijgbaar is bij de VVV van Münster (Stadthaus 1), in musea en galerieën en online op www.marketing.muenster.de.

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.