Hoe kan ik een miljoen winnen?

Een hoofdprijs in de loterij, wie wil dat nou niet? Miljoenen mensen dromen van het winnen van een nieuwe auto, een fantastische reis of een grote geldprijs. Maar er kan maar één persoon winnen. Hoe groot is de kans dat je het winnende lot koopt eigenlijk? En wat is een kans precies? Wiskundige Michel Mandjes (Universiteit van Amsterdam) vertelt zondag 16 september alles over kansen en het in kaart brengen van onzekerheden tijdens de maandelijkse kinderlezing bij NEMO Science Museum in Amsterdam.

Kinderlezing Nemo

“De lezing gaat nìet over hoe je een miljoen euro kunt winnen,” waarschuwt Michel Mandjes. “Ik leg uit wat je met kansen kunt doen en hoe je kansen beter kunt begrijpen.” De wiskundige is de uitgelezen persoon om deze vraag te kunnen beantwoorden: hij houdt zich aan de Universiteit van Amsterdam bezig met kansrekening. Kansrekening speelt een grote rol in ons dagelijks leven. Zo wordt kansrekening bijvoorbeeld gebruikt om te berekenen hoeveel capaciteit een communicatienetwerk voor mobiele telefoons nodig heeft om goed te kunnen blijven bellen of internetten. Het kan ook worden gebruikt om een goed wegnetwerk te kunnen maken, want “niet iedereen gaat tegelijk de weg op.”

 

Lees ook dit artikel: Agenda NEMO Science Museum

 

De lezing gaat over kansen, maar wat is een kans eigenlijk? Het woord ‘kans’ wordt op verschillende manieren gebruikt. De kans op regen bijvoorbeeld, de kans dat een voetballer het doel raakt, of de kans om een bingo te winnen. “En toch weten we allemaal wat ermee wordt bedoeld,” zegt Mandjes. Hoe groot is bijvoorbeeld de kans dat in een groep van dertig mensen, twee van hen op dezelfde dag jarig zijn? “Dat gaan we tijdens de lezing samen uitzoeken,” zegt de wiskundige. “En in tegenstelling tot wat veel mensen denken, is die kans best groot.”

 

 

Kinderlezingen bij NEMO

De Kinderlezing, voor kinderen van 8 tot 12 jaar, vindt maandelijks op zondagmiddag om 13.00 uur plaats bij NEMO Science Museum. Kosten zijn 5,- per losse lezing en 2,50 bij bezit van een toegangskaart voor NEMO of een Museumkaart. Reserveer een plekje en bekijk het programma via de website.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.