David Lynch maakt speciale tentoonstellingsteaser voor Bonnefantenmuseum

In aanloop naar zijn omvangrijke retrospectief Someone is in my House, heeft de befaamde Amerikaanse kunstenaar en filmmaker David Lynch een unieke tentoonstellingsteaser voor het museum geproduceerd. In deze typisch Lynchiaanse kortfilm, met in de hoofdrol naast Lynch zelf de ‘White Monkey’, een personage dat eerder opdook in Lynch’ Weird daily weather report, nodigt hij de kijker uit om naar het Bonnefanten te komen. Zondag 9 september is de teaser voor het eerst te zien tijdens Parcours 2018 bij Lumière Cinema, in Maastricht. Vanaf dat moment zal hij ook op de website van het Bonnefantenmuseum en op de verschillende social media platforms te zien zijn.

In de eerste grote Nederlandse solopresentatie David Lynch. Someone is in my House toont het Bonnefantenmuseum in samenwerking met Lynch circa 500 werken die het veelzijdige kunstenaarschap van Lynch belichamen. De tentoonstelling omvat schilderijen, foto’s, tekeningen, litho’s en aquarellen uit de jaren 60 tot heden, unieke tekeningen op luciferboekjes uit de jaren 70, schetsboektekeningen uit de jaren 60/70/80, zwart-wit foto’s uit verschillende periodes, waaronder de befaamde Snow Men-fotoserie (1993), cartoons uit de serie The Angriest Dog in the World (1982-1993), audiowerken én een aantal kortfilms uit 1968-2015. Voor het eerst sinds zijn ontstaan in 1967, zal ook het allesbepalende academiewerk Six Men Getting Sick (Six Times) in een museumtentoonstelling te zien zijn.

 

 

De kracht van Lynch’ veelzijdige oeuvre zit hem in het feit dat hij al vroeg heeft gekozen voor het kunstenaarschap en dat hij daaraan altijd trouw is gebleven. Bij alles wat hij doet gaat hij als een schilder te werk, zonder concessies te doen. Zoals hij tijdens het schilderen de volledige regie heeft over zijn werk, zo is hij even compromisloos als het gaat om de eis van ‘final cut’ wanneer hij een film maakt, en ook als hij fotografeert, meubels maakt of muziek produceert, is de kunstenaar Lynch altijd in control. Die compromisloze houding heeft ertoe geleid dat het omvangrijke oeuvre dat hij in de afgelopen vijftig jaar heeft opgebouwd, uitzonderlijk consistent is.

 

 

De tentoonstelling David Lynch. Someone is in my House opent op 29 november en is te zien van 30 november 2018-28 april 2019.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.