Hoe ‘passion for fashion’ de stijlbewuste wereldreiziger beïnvloedt

Reizen en mode passen goed bij elkaar: bijna de helft (48%) van de reizigers wereldwijd vindt het belangrijk om er tijdens een vakantie goed uit te zien. Of het nu functioneel of modieus is, vakantie-outfits zijn een belangrijk onderdeel van de reis, van het uitzoeken en inpakken, tot het dragen ervan tijdens je vakantie.

Booking.com weet als geen ander dat reizen op alle vlakken goed voor je is en dat de kans groot is dat je tijdens vakanties inspiratie opdoet voor het veranderen van je levenswijze. Booking.com is er bovendien van overtuigd dat reiservaringen je stijl, zelfvertrouwen en modekeuzes kunnen beïnvloeden.

Onderzoek uitgevoerd door Booking.com onder 21.500 reizigers, uit 29 landen, laat zien hoe mode invloed heeft op reizen en zelfvertrouwen en welke impact stijlkeuzes hebben op een vakantie, maar ook op de tijd daarna.

Er goed uit zien is je goed voelen

Als we op vakantie zijn, laten we al onze zorgen thuis, ontsnappen we aan de dagelijkse sleur en genieten we van een nieuwe omgeving. Het is dan ook niet gek dat bijna twee vijfde (38%) van de reizigers op vakantie meer zelfvertrouwen heeft dan thuis.

 

 

Elk moment wordt een fotomoment, ongeacht de achtergrond, of het nu het balkon is van een stijlvol appartement of een villa met een infinity pool. Vakantie-outfits spelen hierbij een belangrijke rol; bijna twee vijfde van de reizigers wereldwijd (39%) zegt dat hun vakantiegarderobe enorm bijdraagt aan hun zelfvertrouwen tijdens de vakantie. Sterker nog, kleding geeft zelfs meer zelfvertrouwen dan de relatieve anonimiteit die bij reizen hoort (35%).

 

 

Het gezelschap waarmee je reist, zoals vrienden en familie, blijkt de belangrijkste reden te zijn waarom mensen op vakantie meer zelfvertrouwen hebben (73%). Aan de andere kant kan een slecht gekozen vakantiegarderobe juist zorgen voor een negatiever zelfbeeld. Als vakantiekleding meer functioneel dan modebewust aanvoelt, is 24% van de reizigers minder zelfverzekerd.

De vakantiegarderobe kan ook de dagelijkse stemming beïnvloeden. Als we reizigers vragen welke gevoelens stijlkeuzes oproepen, dan zijn de drie meest genoemde emoties: comfortabel (60%), ontspannen (50%) en vrij (43%). Uit de gegevens blijkt zelfs dat het gevoel dat onze vakantiestijl ons geeft langer blijft hangen dan de reis zelf. Bijna de helft (47%) is geïnspireerd om na een vakantie hun persoonlijke stijl te veranderen.

Stijlstimulatie

Vóór de reis kunnen de voorbereidingen, zoals het verzamelen van bestemmingsinformatie, plannen en inpakken, voor de nodige stress zorgen. Bijna de helft van de reizigers (48%) zegt het heel belangrijk te vinden om er tijdens de vakantie goed uit te zien. Daarbij houden ze specifiek rekening met vakantiekiekjes die gemaakt gaan worden, omdat die waarschijnlijk op social media belanden. Een op de vijf reizigers (19%) maakt zich zelfs zo druk om hun uiterlijk tijdens de vakantie, dat ze liever geld uitgeven aan vakantie-outfits dan aan activiteiten tijdens de vakantie.

Bij het uitzoeken van reiskleding zoeken vakantiegangers inspiratie bij vrienden (69%), familie (60%), Tv-programma’s (44%) en mode- en stijliconen (37%); zo verzamelen ze ideeën voor het samenstellen van die o zo belangrijke vakantiegarderobe. Maar er zijn ook aspecten van de vakantie die tot een permanente verandering van iemands stijl kunnen leiden. Een beetje gezonde concurrentie kan ook een stimulans zijn om zich beter te kleden. Bijna een derde (30%) wil zich op vakantie beter kleden dan reisgenoten.

Modeontwerper en Booking.com-stijlambassadeur Christian Cowan vertelt zijn stijlgeheimen: “Het is geen wonder dat wat we op vakantie zien, onze stijl thuis kan beïnvloeden. We raken eraan gewend ons thuis op een bepaalde manier te kleden, maar als we op reis gaan, verbreedt onze horizon en staan we meer open voor nieuwe mogelijkheden met stijl, stof en kleur. De beste manier om inspiratie op te doen is door naar de locals te kijken. Door te experimenteren met de lokale stijl en deze te vertalen naar je stijl thuis, kun je je een heel nieuw mens voelen, al is het alleen maar een nieuw kapsel, een gedurfde kleur of een sjaal met een lokale print.”

Een retourtje buiten je comfortzone

Wat betreft de kledingstijl op vakantie zijn reizigers niet bang buiten hun comfortzone te treden. Ze experimenteren graag met nieuwe en andere outfits die verborgen kanten van hun persoonlijkheid naar boven halen. Meer dan een op de drie reizigers wereldwijd (35%) zegt dat hun vakantie-outfits kleurrijker zijn dan hun dagelijkse kleding en een kwart van de reizigers (25%) kiest er zelfs voor om op vakantie meer uitdagende kleding te dragen. Maar een klein percentage (9%) zegt zich op vakantie juist ingetogen te kleden. Tijdens het reizen kan er zelfs kleding uit de koffer tevoorschijn komen die alleen op vakantie wordt gedragen en nooit thuis.

 

 

“Een vakantie is hét moment om te experimenteren met je stijl. De onbekende omgeving laat het toe dat je gedurfde en avontuurlijke prints, stoffen en accessoires probeert. Het is het ideale moment om een nieuwe look te proberen die je thuis niet zo snel zou dragen, of dat nu komt door een verschil in cultuur of een verschil in klimaat. Als het op vakantiestijl aankomt heb ik één advies: go big or go home!”, aldus Christian Cowan.

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.