Blijvende focus op operationele maatregelen en passagiersbeleving op Schiphol

Royal Schiphol Group publiceert vandaag, 3 september 2018, haar halfjaarcijfers. Het totaal aantal passagiers van Royal Schiphol Group groeide met 5,8% naar 37,8 miljoen (HJ 2017: 35,7 miljoen). Ook het aantal passagiers op Amsterdam Airport Schiphol, waar het maximum aantal vliegtuigbewegingen van 500.000 tot 1 november 2020 is bereikt, liet met 5,5% een aanhoudende groei zien; in de zomer is de groei afgezwakt.

De groei komt met name doordat luchtvaartmaatschappijen grotere vliegtuigen inzetten en door een hogere bezettingsgraad. Dankzij de extra operationele maatregelen is de drukke zomerperiode goed verlopen.

Dick Benschop, president-directeur van Royal Schiphol Group: “Bij de verdere ontwikkeling van Schiphol heeft veiligheid de hoogste prioriteit. In juli is het convenant getekend voor het Integraal Veiligheidsmanagement Systeem. Daarnaast hebben kwaliteit, innovatie en duurzaamheid onze hoogste aandacht. Door de snelle groei van de afgelopen jaren is het druk en krap in de terminal. Ik ben daarom blij dat de bouwprojecten zoals in Vertrek en Lounge 1 en de nieuwe pier in volle gang zijn.”

 

 

Het nettoresultaat over het eerste halfjaar van 2018 bedraagt 115 miljoen euro en is daarmee vrijwel gelijk aan het nettoresultaat van voorgaand jaar (- 2,0%, HJ 2017: 117 miljoen euro). Een stijging van de netto omzet (met 15 miljoen euro), van de overige resultaten uit vastgoed (met 20 miljoen euro) en van de resultaten geassocieerde deelnemingen en joint ventures (met 15 miljoen euro) compenseren een stijging van de totale bedrijfslasten (met 51 miljoen euro). De ontwikkeling in netto-omzet en bedrijfslasten is in lijn met onze verwachtingen. De stijging van bedrijfslasten houdt onder meer verband met de aanhoudende groei van het aantal passagiers en de extra maatregelen die nodig zijn om deze groei nu en in de toekomst in goede banen te leiden. Onze investeringen blijven gericht op het verder verbeteren van een veilige operatie en van de passagiersbeleving.

 

 

Belangrijkste ontwikkelingen eerste halfjaar 2018

Het passagiersvolume op Amsterdam Airport Schiphol stijgt met 5,5% naar 34,0 miljoen passagiers (HJ 2017: 32,2 miljoen). Het aantal vliegtuigbewegingen op Amsterdam Airport Schiphol stijgt met 1,1% naar 242.343. Het vrachtvolume laat een daling zien van 2,6% tot ruim 844 duizend ton.

  • Royal Schiphol Group blijft onverminderd investeren in capaciteit, kwaliteit en bereikbaarheid. De investeringen in vaste activa bedroegen 232 miljoen euro (HJ 2017: 207 miljoen euro). De voornaamste investeringen in het eerste halfjaar van 2018 waren de ontwikkeling van de nieuwe pier en terminal, de herontwikkeling van Vertrek en Lounge 1, de uitbreiding van de parkeergarage op P3, nieuwe apparatuur voor het scannen van ruim- en handbagage en Lelystad Airport.
  • Op 3 april is op Schiphol gestart met de herontwikkeling van Vertrek en Lounge 1, waarbij de securitycontrole, net zoals in Vertrek 2 en 3, plaats zal gaan vinden op een tussenverdieping. Hierdoor kunnen securitylanes flexibeler worden ingezet en wordt extra ruimte gecreëerd voor passagiers naar Schengenbestemmingen.
  • Per 28 maart rijden 100 elektrische OV Sternet bussen in de Schipholregio; in 2021 zullen dit er 258 zijn.
  • Op 29 april heeft een spanningsdip in het hoogspanningsnet van TenneT geleid tot een onderbreking in de stroomvoorziening op een deel van Schiphol en tot uitval van een aantal belangrijke operationele processen in de terminal. TNO voert in opdracht van Schiphol onderzoek uit en hun tussentijdse bevindingen zijn opgepakt. Het onderzoek wordt binnenkort afgerond.
  • De totale omzet uit concessies voor Schiphol Group stijgt in vergelijking met de eerste helft van 2017 met 4,2%, vooral door de groei van het aantal passagiers. De gemiddelde retailbesteding per vertrekkende passagier in de winkels achter de securitycontrole op Amsterdam Airport Schiphol is gedaald van 13,37 euro naar 13,21 euro (-1,2%). De gemiddelde horecabesteding per vertrekkende passagier is gestegen van 4,55 euro naar 4,74 euro (+4,2%).
  • De bezettingsgraad van de totale vastgoedportefeuille van Schiphol Group bedraagt gemiddeld 91,1% over het eerste halfjaar van 2018 (HJ 2017: 88,6%).
  • Op 21 februari heeft de minister van Infrastructuur en Waterstaat besloten de opening van Lelystad Airport uit te stellen; deze vindt nu naar verwachting in 2020 plaats.
  • Het passagiersvolume op Eindhoven Airport is met 9,4% verder toegenomen tot bijna 3 miljoen passagiers en op Rotterdam The Hague Airport met 3,6% tot 882 duizend.
  • Op 19 juni heeft Schiphol de ACI Eco Innovation Award gewonnen voor al haar inspanningen op het gebied van duurzaamheid. Op 21 maart ontving Schiphol de Skytrax Award voor ‘Best Airport Staff’.

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.