Nazomeren in de mooiste steden van het Zwarte Woud

Bij het Zwarte Woud denkt iedereen meteen aan groene glooiende weiden, uitgestrekte bossen en adembenemende vergezichten. Maar ook steden als Freiburg en Karlsruhe vormen met hun musea, theaters, galeries, winkelstraten en restaurants een bestemming op zich. Juist in de nazomer zijn hier vele nieuwe zaken te beleven.

Karlsruhe kan gezien worden als de ‘poort’ naar het Zwarte Woud. De stad bestaat zo’n 300 jaar en staat bekend vanwege kunst en techniek. Zo trekken de kunsttentoonstellingen jaarlijks tienduizenden belangstellenden voor een enthousiast bezoek aan galeries en musea. Een populair museum is het ZKM | Zentrum für Kunst und Medien dat uniek is in de hele wereld. De culturele agenda van de stad kent vele ballet- en operavoorstellingen en tentoonstellingen.

 

 

Naast vele culturele instellingen kent Karlsruhe ook talrijke bezienswaardigheden. Meest bekend is het barokke Schloss, dat centraal staat in de waaiervormige plattegrond van de stad. Hier bruist het begin september van de vele festiviteiten, zoals de Schlosslichtspiele, de Bierbörse en een Foodtruck Convention.

 

 

De Kaiserstraße is de nummer één onder de winkelstraten in Karlsruhe. In de aangrenzende kleinere ‘waaierstraten’ bevinden zich vele kleine boetiekjes. Ook in winkelcentra ‘Ettlinger Tor’ en ‘Postgalerie’ is er een ruime keuze aan internationale trendy winkels, parfumerieën en boekhandels. Karlsruhe is een stad om heerlijk in rond te dwalen! En om even op adem te komen, zijn er overal in de binnenstad gezellige koffieadressen en restaurants te vinden.

Het concept van de waaiervorm, bedacht door markgraaf Karl-Wilhelm, is overgenomen door enkele andere steden. Ook het uitgekiende vervoerssysteem heeft navolging gekregen. Toeristen van Karlsruhe profiteren er ook nu nog van: alles ligt op loopafstand of is makkelijk per openbaar vervoer te bereiken. Om het nog makkelijker te maken is er de Karlsruhe Card waarmee je vrij toegang tot de zeven grote musea van Karlsruhe hebt, inclusief de Zoologische Stadtgarten. Bovendien profiteer je van talrijke kortingen bij culturele instellingen en in de horeca. Daarnaast is de Karlsruhe Card ook geldig voor het openbaar vervoer in de binnenstad.

Freiburg

Freiburg is de onofficiële hoofdstad van het Zwarte Woud. Het is de stad in Duitsland met de meeste zonneschijn en een groot aanbod aan mogelijkheden. Een bezoek aan het middeleeuwse meesterwerk en symbool van deze stad – de Münster met zijn 116 meter hoge toren – mag zeker niet in het programma ontbreken.

Duik ook de straatjes in van de schilderachtige Altstadt die om de toren ligt. Hier stromen ook de Bächle, stroompjes die dwars door de straten en steegjes hun weg vinden. Het verhaal wil dat iedereen die in zo’n beekje stapt, terugkeert naar Freiburg en hier een partner vindt. Ook als je niet in een Bächle stapt kom je zeker een keer terug. Achter de Alstadt ligt immers een gigantisch voetgangersgebied met talrijke winkels, boetieks en passages. Op 6 oktober zijn de echte shopaholics zelfs tot middernacht hier welkom. Genoeg van het shoppen? Freiburg heeft een uitgebreid aanbod aan theaters, concerten, musea en tentoonstellingen.

De voetgangerszone is onlangs gerenoveerd. Daarbij is een nieuw plein ontstaan: “Platz der Alten Synagoge”. Hier komen heden en verleden op een bijzondere manier samen. Naast elkaar staan hier het historische stadstheater en de nieuwe universiteitsbibliotheek, helemaal opgetrokken uit donker glas. Daarom heet dit in de volksmond ook wel ‘de Zwarte Diamant’. Bij lekker weer genieten jong en oud van de fonteinen op het plein.

Om het reizen in de stad te vergemakkelijken is er een driedaagse WelcomeKarte te koop die tevens geldig is voor de gondelbaan die je naar de top van de 1.284 meter hoge Schauinsland brengt.

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.