Portugese Alentejo ideale ‘wijnreis’ bestemming

Het oenotoerisme wordt steeds populairder en dat is goed nieuws voor de Portugese regio de Alentejo waar zo’n 50% van de Portugese wijnen wordt geproduceerd. De regio is daarmee dan ook dé wijnstreek van Portugal. Het landschap van de Alentejo – in het zuiden van Portugal – is als een patchwork van olijfgaarden, lavendelweiden, zonnebloemvelden én wijngaarden. En niet alleen wijn kent er zijn oorsprong, de Alentejo is tevens de grootste producent van kurk ter wereld. Een prachtige bestemming voor een ieder die ‘een wijnreis’ overweegt.

De Alentejo, wijnbestemming bij uitstek

De Alentejo is een prachtige bestemming voor het steeds populairder wordende oeno- ofwel wijntoerisme. Vijftig procent van de Portugese wijnproductie komt uit de Alentejo en er is dan ook veel te ontdekken op het gebied van deze geliefde drank. De regio is verdeeld in acht bekende wijnregio’s: Portalegre, Borba, Redondo, Vidigueira, Reguengos, Mouros, Évora en Granja-Amareleja. Het zijn vooral de rode fruitige wijnen die hier gelabeld worden als DOC Alentejo. Een wijnreis naar de Alentejo kan het beste worden gepland in het vroege najaar. Dan kan het proces van het oogsten van de druiven van dichtbij worden bekeken. Heel wat wijnproducenten organiseren wijnproeverijen en in tal van quinta’s, meestal familiebedrijven, zijn er klasse restaurants en logiesmogelijkheden.

 

 

Bijzondere wijnhuizen

In de buurt van Monsaraz ligt Adega Ervideira, een wijnbedrijf dat proeverijen organiseert op een schitterend dakterras met uitzicht over de wijngaarden. Probeer hier de ‘Invisible wijn’ (een witte wijn gemaakt van rode druiven), de ‘waterwijn’ (gerijpt op de bodem van het grootste stuwmeer van Europa) en de biowijn Ervideira. Bij Quinta do Quetzal – eigendom van een Nederlands koppel kunstverzamelaars – combineer je een glas wijn met een bezoek aan de kunstgalerij. Het microklimaat en de uitstekende bodem van het domein zorgen voor de beste wijnen, die in het restaurant begeleid worden door gerechten uit de streek. Bij Adega da Cartuxa in de buurt van Évora worden sinds 1773 druiven geteeld en wijn geproduceerd, zo’n 4 miljoen flessen per jaar. Hier proef je de meest iconische en oudste Portugese wijnen, Pêra-Manca Alentejo. Wit of rood.

 

 

Land van de kurkeiken

Waar wijn is, is kurk. Zeker in de Alentejo, de grootste producent van kurk ter wereld. De uitgestrekte velden met kurkeiken vormen een bijzondere compositie en lenen zich perfect voor een ontdekkingstocht. Om de negen jaar wordt de schors van de kurkeik gepeld of ‘ontkurkt’. De kurk wordt niet enkel voor de wijnflessen gebruikt, maar ook surfplanken, handtassen en souvenirs worden ervan vervaardigd. Er is zelfs een heus Kurkhotel – het Ecork Hotel – waar je in stijl kunt overnachten tijdens een ‘wijnreis’ door de Alentejo.

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.