Rijksmuseum verwerft bloemstilleven Gerard van Spaendonck

Het Rijksmuseum heeft een schilderij verworven van Gerard van Spaendonck, de beroemdste bloemstillevenschilder uit de tweede helft van de 18de eeuw. Het was een langgekoesterde wens van het museum om een belangrijk werk van deze internationaal geroemde Tilburgse schilder in de collectie op te nemen. Taco Dibbits, hoofddirecteur van het museum, noemt het ‘een prachtige aankoop waarmee we de zomer voor altijd in het Rijksmuseum hebben’.

Het schilderij, getiteld Bloemstilleven in albasten vaas, is gekocht bij een galerie in Parijs voor € 900.000. De aankoop is mede mogelijk gemaakt dankzij de deelnemers van de BankGiro Loterij. Het schilderij is vanaf vandaag te zien.

 

 

Gerard van Spaendonck

De in Tilburg geboren Gerard van Spaendonck (1746-1822), vestigde zich in de jaren 1760 in Parijs, en werd behalve door zijn bloemstillevens ook befaamd als tekenaar van de botanische collectie van de Franse koning, een zeer eervolle positie. Daarnaast was hij een actief bestuurder in de Parijse kunstwereld en leraar van talloze kunstenaars uit binnen- en buitenland. Zijn geschilderde oeuvre is niet heel groot, hij besteedde veel tijd aan het aquarelleren van planten en aan zijn leerlingen. Desondanks werd hij beschouwd als de beste bloemenschilder van zijn tijd.

 

 

Levensecht

Gerard van Spaendonck exposeerde het bloemstilleven op de Parijse Salon van 1783. Het ontving lovende kritiek, onder meer werden de levensechte insecten geprezen. Op het schilderij is een boeket bloemen in een vaas van albast te zien, geplaatst op een marmeren blok waarop kinderen zijn afgebeeld in reliëf. In het gepolijste oppervlak van de vaas weerspiegelt het atelierraam. De selectie van bloemen bevat onder meer grote witte en kleinere roze pioenrozen, blauwe ridderspoor, paarse sering, en geel-paars gevlamde tulpen. Her en der zijn insecten te zien. Vijf groene eitjes van een merel liggen in een nestje rechts. Ook het rieten mandje links is bijna tastbaar geschilderd.

Gerard van Spaendonck
Bloemstilleven in albasten vaas, 1783
80,5 x 64 cm
Olieverf op doek
Aankoop met steun van de BankGiro Loterij

Te zien in zaal 1.11.

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.