Leiden heeft OV-museumlijn

Sinds gisteren is Leiden een nieuwe buslijn rijker: OV-museumlijn 10. De OV-museumlijn verbindt de musea op het Bio Science Park met de binnenstad van Leiden en de daar gevestigde musea, horeca en winkels. De busjes zijn te herkennen aan hun opvallende ontwerp waarin de Leidse musea vertegenwoordigd zijn. Gedeputeerde Floor Vermeulen van Zuid-Holland, wethouder Yvonne van Delft van Leiden en directeur Martijn van de Weijer van Arriva maakten zondag de eerste officiële rit.

Wethouder

Wethouder Yvonne van Delft (Werk, lnkomen, Economie & Cultuur): “De OV-museumlijn is goed nieuws voor Leiden. We vergroten hiermee de gastvrijheid en toegankelijkheid van de stad. Zo kun je van een bezoek aan één van onze vele musea makkelijk een dagje Leiden maken. Daarnaast past de OV-museumlijn goed bij onze ambitie voor een autoluwe binnenstad.”
Gedeputeerde Floor Vermeulen (Verkeer en Vervoer):

“Deze museumlijn maakt het nog aantrekkelijker om voor museumbezoek gebruik te maken van het openbaar vervoer. Ik ben er trots op dat Arriva, de gemeente Leiden en de provincie Zuid-Holland vandaag samen deze bijzonder mooie en opvallende bussen kunnen introduceren. Ik nodig iedereen uit de museumbus te pakken naar één van de Leidse musea.”

Regiodirecteur Martijn van de Weijer van Arriva Nederland: “Arriva verbindt met deze innovatieve OV-museumlijn 10 de bezoekers van Leiden met de cultuur en mooie musea die de stad rijk is.”

 

Lees ook dit artikel: TEXT

 

Hoe werkt het?

De OV-museumlijn rijdt dagelijks tussen 10.00 en 17.00 uur een vaste route langs acht haltes gelegen in de nabije omgeving van de Leidse musea. Uiteraard is het OV-knooppunt Leiden Centraal in de route opgenomen. Iedere twintig minuten vertrekt er een bus. Passagiers kunnen gebruikmaken van de OV-chipkaart of een losse buskaart kopen. Het Studenten OV Vrij Reizen-abonnement is niet geldig. Voor de OV-museumlijn worden in eerste instantie zogenaamde midibussen ingezet. Deze hebben twaalf zitplaatsen en zeventien staplaatsen. De bussen hebben een lage instap en zijn rolstoeltoegankelijk.

 

 

De OV-museumlijn is een samenwerking tussen Arriva, provincie Zuid-Holland en de gemeente Leiden. Het is een proef om ervaring op te doen met kleinschalig openbaar vervoer. De proef wordt na een jaar geëvalueerd. Daarbij is niet alleen het aantal reizigers dat gebruikmaakt van de lijn een criterium, ook wordt gekeken naar de tevredenheid onder reizigers en musea en het aantal reizigers dat een combinatiebezoek brengt aan museum en binnenstad. Als de proef een succes blijkt, wordt bekeken hoe de OV-museumlijn kan worden voortgezet.

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.