Kleurboek bij tentoonstelling Glans en Geluk

Verschillende tinten blauw op een Turkse schaal van 500 jaar oud. Een ingenieus patroon op een eeuwenoude tegel uit Iran. Sierlijke letters op een Egyptische moskeelamp. De oude ambachtslieden uit de wereld van de islam waren meesters in kleurrijke versieringskunst. Zij vertoonden hun kunde in houtsnijwerk, schilderingen en andere verfraaiingen op (gebruiks)voorwerpen als kommen, deuren, kannen en tegels.

Een uniek kleurboek biedt je de kans om hun verbluffende kunst af te kijken op papier. Waan je in een betoverende wereld met kleurplaten van de prachtigste patronen uit de wereld van de islam. Het boek is een eenmalige uitgave ter gelegenheid van de tentoonstelling Glans en Geluk – Kunst uit de Wereld van de Islam in Gemeentemuseum Den Haag.

 

 

Het Gemeentemuseum selecteerde 31 bijzondere stukken uit de eigen collectie islamitische kunst en maakte er in samenwerking met uitgeverij Leopold kleurplaten van. De patronen en motieven zijn soms complex, veelal eeuwen oud, maar ogen tijdloos én lenen zich uitstekend voor fijne platen voor jong en oud. Het inkleuren zorgt voor rust, creativiteit en het boek is ook op zichzelf een kunstwerkje.

 

 

Introductie in de islamitische kunst

Glans & Geluk. Patronen uit de Wereld van de Islam (ISBN 978-90-258-7645-6) biedt een verrassende introductie in de wereld van de islamitische kunst, niet alleen aan kinderen maar ook aan volwassen liefhebbers van kleurboeken. Alle objecten zijn voorzien van een korte beschrijving en worden afgebeeld in kleur zodat je de kunst van de oude ambachtsmeesters kunt afkijken. Natuurlijk kun je ook je eigen, moderne draai geven aan het origineel.

Het boek is een samenwerking tussen het Gemeentemuseum en uitgeverij Leopold die gezamenlijk ook een serie kinderkunstboeken uitgeven sinds 2010. Het Gemeentemuseum hecht grote waarde aan kunsteducatie en wil jonge generaties uitnodigen om op ontdekkingsreis te gaan door de wereld van de islamitische kunst. Naast het kleurplatenboek ontwikkelt het museum daarom ook andere initiatieven, zoals een uitgebreid publieksprogramma met onder meer lezingen, rondleidingen en vakantieworkshops, en een educatieprogramma voor het basis- en voortgezet onderwijs.

Het kleurplatenboek Glans & Geluk. Patronen uit de Wereld van de Islam is uitsluitend verkrijgbaar in de winkel van het Gemeentemuseum (prijs: € 9,50) en zolang de voorraad strekt. Kinderen die de tentoonstelling bezoeken met school of meedoen aan een van speciale activiteiten, die worden georganiseerd in het kader van Glans en Geluk, krijgen het boek cadeau.

De tentoonstelling

Glans en Geluk – Kunst uit de Wereld van de Islam
8 september 2018 t/m 3 maart 2019

Glans en Geluk brengt vele verworvenheden van de islamitische kunst bij elkaar. Het is een tentoonstelling vol pracht en praal waarbij de nadruk ligt op het ornamentele karakter van islamitische kunst en de verhalen over cultuur, traditie en ambacht. Centraal staat de collectie islamitische kunst van het museum. Deze verzameling omvat veel – keramiek, glas, metaal, tapijten en houten deuren uit de periode 900-1900 – en is een van de beste collecties van Nederland. In samenwerking met achttien schrijvers, koks en musici en vele andere partners organiseert het Gemeentemuseum bovendien een uitgebreid publieksprogramma dat ook literair, culinair en muzikaal verrast.

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.