Pilar Mata Dupont in TENT

TENT presenteert de eerste solotentoonstelling van de Rotterdams-Australische kunstenaar Pilar Mata Dupont in Nederland. In drie theatrale video-installaties verbeeldt zij de sluimerende aanwezigheid van koloniale geschiedenissen in de hedendaagse cultuur en in het natuurlijke landschap. Invasieve planten, slapende zaden, de rode aarde van West-Australië en een tapdanser spelen daarbij de hoofdrol.

Het landschap van Frankrijk

Undesirable bodies

Een monumentaal video-drieluik dompelt de kijker onder in een oase in de Australische Pilbara woestijn, waarin waterlelies de hoofdrol spelen. Sinds deze planten door Britse kolonisten werden overgeplant, overwoekeren ze de enige zoetwaterbron in het gebied, die heilig is voor de oorspronkelijke Yindjibarndi bewoners. Tegenwoordig zijn de waterlelies het pronkstuk van de koloniale tuin, die beroemd is om zijn pittoreske schoonheid. Dit terwijl het invasieve Europese exoten zijn, die een blijvende bedreiging vormen voor de ecologie en cultuur van hun land. Rangers en de Yindjibarndi’s moeten de planten intussen in toom houden. Met vervreemdende beelden maakt Mata Dupont invoelbaar hoe tegenstrijdige waarden en werkelijkheden in één landschap over elkaar schuren.

 

 

Shuffle

In een spectaculaire panoramische video-installatie van bijna 15 meter breed, introduceert Mata Dupont een gemaskerde tapdanser in een setting van broos porselein op sokkels van rode aarde. Tapdans is nauw verbonden met een gelaagde geschiedenis van geweld en culturele toe-eigening: van gedwongen entertainment voor slavenhandelaren heeft het zich via de Afrikaanse diaspora cultuur, jazz, Ierse stepdance en popularisering door witte Broadway shows en films wereldwijd verspreid. De choreografie symboliseert hoe cultuur in beweging blijft. Terwijl haar danser met steeds meer bravoure zijn weg vindt tussen de kwetsbare constructies die hem omringen, is de impact op zijn omgeving onvermijdelijk.

 

 

Ecologische toekomst

Mata Duponts nieuwste werk draait rondom de botanische tuinen in Londen, die in de 19de eeuw het zenuwcentrum vormden van het Britse Rijk. Hier werd bestudeerd hoe planten vanuit het hele rijk economisch uitgebuit konden worden. Vandaag zijn het diezelfde tuinen die, met ‘s werelds grootste zadenbank, de meest bedreigde wilde planten opslaan voor toekomstig gebruik.

Mata Dupont neemt ons mee in deze wereld aan de hand van het verhaal ‘Kew gardens’ van Virginia Woolf, waarin Londenaren in een dromerige staat door de tuinen dwalen. In haar adaptatie van dit verhaal, verkrijgen de wetenschappelijke claims van de tuinen steeds meer irrationele trekken, waarbij waarheid en desinformatie, koloniale geschiedenis en onze ecologische toekomst door elkaar lopen.

Opening Culturele Seizoen in TENT

De opening van tentoonstelling ‘Only Weeds Emerge’ is onderdeel van openingsweekend ‘Opening Culturele Seizoen in TENT’. Het volledige programma hiervan wordt binnenkort bekend gemaakt.

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.