Videokunstfestival TENT Academy Awards 2018 vindt plaats in KINO

De TENT Academy Awards, de filmcompetitie voor pas afgestudeerde kunstacademie-studenten, keert dit jaar weer terug als videokunstfestival in KINO Rotterdam. Vanaf 13­.00 uur wordt het beste op audiovisueel gebied uit Nederland en gastland Groot-Brittannië getoond in de zalen van KINO, kun je netwerken met film- en kunstprofessionals en wordt er tijdens de awardshow bekendgemaakt wie een artist in residence wint in Cove Park, Schotland en Het Wilde Weten in Rotterdam.

Festival

De TENT Academy Awards, voorheen een awardshow, is sinds vorig jaar omgevormd tot eendaags videokunstfestival. In blokken worden de genomineerde films gescreend in KINO. Aan het eind van de dag maakt de vakjury bekend wie de TENT Academy Award en de Best Foreign Film Award hebben gewonnen. Het publiek kan zijn stem uitbrengen voor de Public’s Choice Award. De festivaldag wordt feestelijk afgesloten met een borrel in KINO.

 

 

Internationale vakjury en scouts

De jury bestaat onder andere uit: Priscila Fernandes (kunstenaar en residentiecoördinator Het Wilde Weten), Alexia Holt (associate director & visual arts programme producer bij Cove Park) en Marcus Jack (oprichter Transit Arts en projectcoördinator bij LUX, Schotland).

De scouts, een team van professionals uit de film- en beeldende kunstwereld, bezoeken de eindexamenshows van alle kunstacademies en selecteren ieder één genomineerde. Dit jaar gaan Yvonne de Jong (galeriehouder Assembled by Root), Eden Mitsenmacher (videokunstenaar), Frank en Michiel (kunstenaarsduo), Lieselot van Damme (artistiek directeur Stichting VHDG), Agnes Winter (kunsthistoricus), Arno van Roosmalen (directeur Stroom Den Haag), Eelko Ferwerda (filmmaker en scenarist), Marie-Jeanne Ameln & Ron Rizerfield (artistiek en zakelijk
leider bij Sign), Merle Smeets (redacteur), Lene ter Haar (artistiek directeur Schunck) en Ivonne van der Velden (curator).

De Britse scouts bezoeken zes kunstacademies met een specialisatie in audiovisuele kunst: University of Art London (UAL), Plymouth College of Art, Leeds Art University, Manchester School of Art, Edinburgh College of Art (ECA) en Glasgow School of Art (GSA). Het team van Britse scouts bestaat uit: Sarah Hill (oprichter en directeur van Video Jam), Hannah James (kunstenaar), Scout Stuart (filmmaker en scenarist), Anna Field (visual arts publishing and digital consultant), Michaela Cullen (kunstenaar en co-founder van Serf) en Vickie Fear (curator en codirector van Counter).

 

 

Residencies

De winnaar van de TENT Academy Award verblijft zes weken als artist in residence in Cove Park residencies. Cove Park programeerd een artistiek programma van residenties in samenwerking met partner organisaties in de kunst, het onderwijs, de culturele en zakelijke sector in Schotland, het Verenigd Koninkrijk en internationaal. Cove Park lanceerde dit jaar een nieuwe reeks Experimental Film & Artists’ Moving Image residencies, een project dat werd ontwikkeld in samenwerking met LUX Scotland and Alchemy Film and Moving Image Festival. De Britse winnaar van de Best Foreign Film Award wint een residency in Het Wilde Weten in Rotterdam. Het Wilde Weten is een Rotterdams kunstenaarscollectief en organiseert regelmatig lezingen, discussies, presentaties en tentoonstellingen.

Screenings in TENT

Ook in TENT is een selectie van de genomineerde videowerken te zien. De winnaars worden vertoond op zondag 9 september en het gehele programma tijdens de Kunstavond op 14 september van 18.00 tot 21.00 uur.

Tickets

Tickets voor de festivaldag zijn binnenkort te koop via de website van KINO of aan de deur. Reguliere tickets: 5 euro. Studententarief: 3 euro.

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.