Nieuwe historische ontdekkingen in Ierland’s eeuwenoude oosten

Recente archeologische ontdekkingen zetten het eeuwenoude oosten van Ierland op de kaart. Bij Brú na Bóinne, een van de belangrijkste UNESCO-werelderfgoed plaatsen ter wereld, is een 5500 jaar oude megalithische begraafplaats ontdekt. De vondst levert een belangrijke bijdrage aan de geschiedenis van het Stenen Tijdperk en is een van de vele verborgen schatten in het eeuwenoude oosten van Ierland.

Brú na Bóinne, wat in het Iers ‘paleis’ of ‘villa’ van de Boyne betekent, is een van de belangrijkste prehistorische regio’s ter wereld. De eerste ‘steen’ werd gelegd in het Neolithische tijdperk, oftewel de Nieuwe Steentijd, meer dan 5000 jaar geleden. De archeologische vindplaats huisvest de grootste collectie van megalithische kunst in West-Europa en behoort tot ’s werelds oudste architectuur. Afgelopen jaren zijn er vele archeologische vondsten in de regio gedaan. De recente ontdekking van de megalithische graftombes vond plaats een week nadat een drone beelden vastlegde van een henge (prehistorisch monument) in County Meath.

 

 

Historische hotspot in Ierland’s Eeuwenoude Oosten

De historische hotspot Brú na Bóinne is gelegen aan de rivier de Boyne, zo’n 40 kilometer boven Dublin. Een bezoek aan de archeologische spot trakteert de bezoeker op een mix van geschiedenis en spiritualiteit geworteld in vijf millennia. In het informatiecentrum ontdekken geïnteresseerden de prehistorische verhalen en geheimen van de opgravingen. De drie meest bekende vindplaatsen van de mythische vallei zijn Newgrange, Knowth en Dowth die elk hun eigen historische verhaal vertellen. Hier kun je langs oude graftombes lopen en de oudste bouwwerken ter wereld van dichtbij bewonderen. Ook zijn er rondleidingen met gids bij te wonen waarbij alle ‘ins’ en ‘outs’ van het eeuwenoude oosten van Ierland worden toegelicht.

 

 

Een bezoek aan Brú na Bóinne is goed te combineren met andere historische trekpleisters die Ierland rijk is. In de nabijgelegen omgeving liggen onder meer Hill of Tara, ook wel bekend als ‘seat of the High Kings’, en Hill of Slane, een belangrijke plaats in de Christelijke geschiedenis en tevens bekend doordat St. Patrick hier het eerste paasvuur heeft aangestoken. Beide ‘hills’ zijn archeologische plekken met vele historische monumenten en overblijfselen die het eeuwenoude oosten van Ierland tot leven brengen.

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.