Nederlandse vakantieganger riskeert boetes voor onbekende verkeersregels

Nederlanders die binnenkort op weg gaan naar hun vakantieadres in Frankrijk, zijn niet goed op de hoogte van de aldaar geldende verkeersregels voor automobilisten en fietsers. Met een preventielijst hoopt de Franse kampeerketen Les Castels zijn gasten te behoeden voor overtredingen, die fikse boetes tot gevolg kunnen hebben.

De afgelopen jaren zijn er in Frankrijk diverse nieuwe verkeersregels ingevoerd als reactie op de toename van fietsers en mobiel gedrag in het verkeer. Deze regels gaan echter veel verder dan die in ons land gelden. Zo kan een Nederlander die ’s avonds na een diner in het dorp nietsvermoedend terugfietst naar de camping buiten het dorp worden beboet voor het niet dragen van een veiligheidshesje. De Franse kampeerketen Les Castels, met 32 campings door heel Frankrijk, ontvangt jaarlijks zo’n 1 miljoen gasten, met Nederlanders na de Engelsen als 2e nationaliteit. Reden om hun buitenlandse gasten te attenderen op overtredingen die door onwetendheid snel gemaakt (kunnen), onderweg of tijdens de vakantie:

 

 

1. Koptelefoon op tijdens het rijden (ook op de fiets!) – 135 euro boete

Bellen met een mobiele telefoon in de auto of op de fiets was al lang een overtreding in Frankrijk, maar ook het gebruik van oortjes (voor bellen of muziek) is verboden voor bestuurders van alle voertuigen.

 

 

2. Kinderen op de fiets zonder helm – 135 euro boete

Sinds vorig jaar geldt een verbod op het fietsen zonder helm voor kinderen jonger dan 12 jaar. Dit geldt zowel voor kinderen die zelf rijden als kinderen achterop in een kinderzitje. Hun volwassen begeleider gaat op de bon, de kinderen zelf natuurlijk niet.

3. Doorrijden tot op het fietsvak voor het stoplicht – 35 euro boete

Met je auto op het fietsvak (sas-vélo) staan is ook een overtreding die op afstand met een beveiligingscamera wordt gesignaleerd en vastgelegd.

4. Parijs, Grenoble of Lyon binnenrijden zonder milieusticker – 68 euro boete

Wie op een doordeweekse dag Parijs wil binnenrijden, heeft tegenwoordig een ecovignet nodig, de Crit’Air-sticker. Inmiddels geldt dit ook voor steden als Lille, Grenoble en Straatsburg. Andere steden zoals Lyon, Toulouse en Annecy hanteren milieuzones waar een stickerverplichting geldt als de luchtkwaliteit onder de norm komt. Het aantal Franse steden én departementen dat zich aansluit bij deze maatregel groeit snel.

5. ’s Avonds fietsen zonder veiligheidshesje – 35 euro boete

Sinds 2008 zijn fietsers in Frankrijk verplicht om een reflecterend hesje te dragen als ze zich na het vallen van de nacht buiten de bebouwde kom begeven. Ook verboden zodra het donker is (zelfs in de stad): naast elkaar fietsen!

6. Bellen in stilstaande auto langs de weg – 135 euro boete

Automobilisten die in Frankrijk hun auto langs de kant van de weg zetten om een telefoongesprek te voeren of bijvoorbeeld een berichtje te beantwoorden, riskeren voortaan ook een bekeuring van 135 euro. Het is wel toegestaan om mobiel te bellen als de auto op een gemarkeerde parkeerplaats langs de weg staat.

7. Kampvuurtje maken op het strand, 38 euro boete

Het toppunt van gezelligheid en het liefst nog met een gitaar erbij: met z’n allen rond een kampvuur op het strand. Helaas, dit is strikt verboden, tenzij dit plaatsvindt op privéterrein met toestemming van de eigenaar.

8. Wildkamperen of kamperen op het strand, tot 1500 euro boete

Vrijheid, blijheid. De toenemende populariteit van de campingcar bevestigt de zomertrend van 2018. Maar let op: in Frankrijk is wildkamperen in de vrije natuur veelal verboden of uiterst gereglementeerd. Het niet respecteren kan een hele forse boete betekenen: daarmee had je gemakkelijk een aantal weken een ruime staplaats bij een van de 14 Castels campings aan zee kunnen reserveren.

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.