Frankfurt krijgt zijn hart terug

Na langdurige bouwwerkzaamheden tussen de Römerberg en de dom nadert het project van de eeuw, de reconstructie van de oude binnenstad, nu zijn voltooiing. In mei zijn eindelijk de bouwhekken verwijderd en daarmee is de weg naar het nieuwe oude hart van de stad na jaren weer vrijgegeven. Eind september volgt dan de feestelijke opening en symbolische overdracht met een groot feest ter ere van dit historische moment.

Drie dagen lang gaat Frankfurt zijn nieuwe oude binnenstad, het DomRömer-Quartier, vieren. De feestelijkheden beginnen met een officiële feestelijke plechtigheid in de Sint-Pauluskerk. Het complete openingsprogramma is verdeeld over twee podia en diverse andere locaties in en rondom de wijk. Musea en instellingen in de directe omgeving doen hieraan mee met speciale tentoonstellingen, discussies en concerten. Het Duitse Architectuurmuseum (DAM) toont in de tentoonstelling ‘Die immer Neue Altstadt. Bauen zwischen Dom und Römer seit 1900’ (De steeds weer nieuwe oude binnenstad. Bouwen tussen dom en Römerberg sinds 1900) (22 september 2018 – 3 maart 2019) de stedenbouwkundige ontwikkeling van het gebied en besteedt ook aandacht aan de discussies over reconstructie.

 

 

Op de podia op de Römerberg en de oever van de Main staan concerten en theatervoorstellingen op het programma. Nu eens modern, dan weer grappig, klassiek of verrassend. Van opera-aria’s tot moderne popnummers – het aanbod is breed geschakeerd. Op vrijdag- en zaterdagavond wordt het programma op spectaculaire wijze afgesloten.

 

 

Over de achtergrond: In het stadscentrum van Frankfurt bevond zich een van de mooiste en grootste aaneengesloten middeleeuwse vakwerksteden van het land. In de Tweede Wereldoorlog werd deze vrijwel volledig verwoest. Met het DomRömer-Quartier, een in heel Europa uniek bouwproject, krijgt Frankfurt nu een deel van haar geschiedenis terug. Op de historische fundamenten ontstond tussen de Kaiserdom en de Römerberg de ‘nieuwe oude binnenstad’. Met oude materialen, ambachtelijke kennis en veel liefde voor detail werden oude stadshuizen gereconstrueerd. Enkele sierelementen die tijdens het zware bombardement in 1944 konden worden gered, hebben hun oorspronkelijke plek teruggekregen. Er zijn 15 historische gebouwen gereconstrueerd en 20 hedendaagse nieuwe gebouwen gerealiseerd, waarin de karakteristieke stijlelementen van de Frankfurter oude binnenstad zijn verwerkt. Op circa 7000 vierkante meter vindt men weer de oude straatjes en pleinen en net als vroeger zullen er in de wijk behalve woningen ook kleine winkels en restaurants te vinden zijn. Bovendien zullen in de oude binnenstad het Struwwelpetermuseum en een museum over de Frankfurter dialectschrijver Friedrich Stoltze hun intrek nemen in nieuwe gebouwen. Verleden en heden van de stad ontmoeten elkaar hier.

Sinds april biedt Tourismus+Congress GmbH Frankfurt am Main (TCF) nieuwe rondleidingen rondom de nieuwe oude binnenstad aan: ‘Frankfurter Merkwürdigkeiten – Rätselhafte, kuriose und versteckte Orte rund um die Frankfurter Altstadt’ (Frankfurter merkwaardigheden – raadselachtige, zonderlinge en verborgen plaatsen rondom de Frankfurter oude binnenstad) en ‘Steine erzählen – Geschichte und Geschichten aus Frankfurt oder Frankfurt für Fortgeschrittene’ (Stenen vertellen – geschiedenis en verhalen uit Frankfurt of Frankfurt voor gevorderden). De rondleidingen worden voor groepen in verschillende talen aangeboden en hebben als thema de roerige geschiedenis, het tolerante karakter en de vindingrijkheid van de inwoners van Frankfurt enerzijds en gevelfiguren en bouwsculpturen anderzijds.
Sinds medio mei 2018 is de nieuwe oude binnenstad eindelijk ook toegankelijk en zijn de nieuwe rondleidingen erdoor gestart. De rondleidingen door de smalle straatjes en langs de kroningsweg worden dagelijks aangeboden in het Duits en Engels. Kaartjes kunnen online worden gekocht of bij de Tourist Information Römer.

Voor particulieren en groepen heeft de TCF bovendien weekendarrangementen en losse programmaonderdelen samengesteld.
https://www.frankfurt-tourismus.de/Media/Angebote/Frankfurts-neue-Altstadt
https://www.frankfurt-tourismus.de/Media/Pauschalen/Neue-Altstadt

Meer informatie:

Tourismus+Congress GmbH Frankfurt am Main
Kaiserstraße 56,
60329 Frankfurt am Main
Telefoon: +49 (0)69/21233120
presse@infofrankfurt.de

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.