Alles over de moderne Duitse keuken

Denk jij bij de Duitse keuken meteen aan Bratwurst en Sauerkraut? Dan is het hoog tijd voor een hernieuwde kennismaking met het culinaire repertoire van de Bondsrepubliek. Van oertraditionele gerechten in een nieuw jasje tot gastronomische hoogstandjes in de 300 (!) sterrenrestaurants. Om de smaakpapillen op gang te brengen, serveren we vijf toppers uit de Duitse keuken.

1. Brood

Duitsland is kampioen broodbakken. Verkrijgbaar in maar liefst 3200 soorten – van Vollkorn en Roggen tot Pumpernickel en Weizenbrot – staat Duits brood zelfs op de lijst van het immaterieel cultureel erfgoed. Daarmee heeft het dezelfde status als de Argentijnse tango en de Portugese fado. In Ulm is er bovendien een speciaal broodmuseum!

 

 

2. Vlees

Hoewel Duitsers jaarlijks gemiddeld 90kg vlees eten, wordt er flink geflirt met lichtere kost. Traditionele gerechten als Rheinischer Sauerbraten en Beierse Schweinshaxn worden door een jonge generatie koks liefdevol in een nieuw jasje gestoken. Futtern wie bei Muttern, maar dan helemaal van nu.

 

 

3. Vis

Nog een cliché overboord: met een kustlijn van 1200 km, kun je gerust stellen dat in Duitsland ook visliefhebbers niets tekort komen. De ziel van het noorden leer je pas echt kennen na het verorberen van een bordje Pannfisch, een populair gerecht in Mecklenburg-Vorpommern en Hamburg.

4. Groente

De trend naar bewuster eten uit zich in de toekenning van een Michelinster voor twee uitsluitend vegetarische restaurants in zowel Berlijn als Frankfurt. Met 11 driesterrenrestaurants neemt Duitsland na Frankrijk overigens al tien jaar de tweede plaats in binnen de culinaire top van Europa!

5. Taart

Zelfs in de kleinste Duitse gehuchtjes is nog een Konditorei te vinden, met gebak dat per streek verschilt -van Schwarzwälder Kirschtorte tot Baumkuchen uit Saksen-Anhalt. Traditioneel gaat Kuchen gepaard met Kaffee. Al in 1673 opende in Bremen het eerste koffiehuis zijn deuren.

Toegift: wijn

Niets ten nadele van Duits bier natuurlijk, maar Duitse wijnen maken een opmars. In dertien wijnbouwgebieden – van de Ahr tot Saksen – rijpen fluweelzachte spätburgunders, sprankelende silvaners, dieprode dornfelders en elegante rieslings. Ontdek de wijnregio’s via heerlijke wijnwandeltochten of schuif in september aan bij ‘s werelds grootste wijnfeest, de Dürkheimer Wurstmarkt.

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.