Singapore Airlines brengt Abel Tasman tijdelijk terug naar zijn geboorteprovincie

Op 7 juni jl. vervoerde Singapore Airlines het enige schilderij waarop Abel Tasman staat afgebeeld voor een tijdelijke expositie vanuit de Australische hoofdstad Canberra naar het Groninger Museum. Wij kunnen dan ook zeggen dat Singapore Airlines – bij wijze van spreken – Abel Tasman weer terugbrengt naar zijn geboorteprovincie.

Het portret hangt in de zaal Meesterwerken van de presentatie De Collectie in het Groninger Museum en werd op donderdag 21 juni onthuld door de ambassadeur van Australië, de burgemeester van de gemeente Grootegast, de algemeen directeur van het Groninger Museum en de algemeen directeur van Singapore Airlines. Het schilderij is tot en met 6 januari 2019 te zien.

 

Lees ook dit artikel: Digitale reiziger beter beschermd

 

In 1642 vertrok Abel Tasman – geboren in 1603 in Lutjegast (nu Gemeente Grootegast) – in dienst van de Vereenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) per schip om op zoek te gaan naar het toen nog onbekende Zuidland ofwel Australië. Slechts de westkust van dit onbekende continent was door de Nederlanders ontdekt en het was aan Abel Tasman de taak om ook de rest in kaart te brengen. Al op zijn eerste reis ontdekte hij, nu 375 jaar geleden, Nieuw-Zeeland en het eiland dat later naar hem werd genoemd: Tasmanië.

 

 

Dankzij deze ontdekkingen werd Abel Tasman de beroemdste Nederlandse ontdekkingsreiziger en is, voor zover bekend, slechts één keer op portret vastgelegd. Dit werk, waarop ook zijn tweede vrouw Jannetje Tjaers en dochter Claesjen staan afgebeeld, wordt vanouds toegeschreven aan schilder Jacob Gerritsz Cuyp (1594 – ca 1651). Het is voor het eerst dat de eigenaren, de National Gallery of Australia en National Library of Australia, beide in Canberra, het schilderij voor ruim een half jaar uitlenen.

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.